Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel ministarstva
  • 14.06.2016. 12:00

Hara bolest kvrgave kože, pazite svoja goveda

Poslije Bugarske i Makedonije i u Srbiji je kod goveda zabilježen nodularni dermatitis te Ministarstvo poljoprivrede RS moli vlasnike da u slučaju pojave simptoma obavijeste veterinare.

Foto: vladars.net
  • 702
  • 29
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zatražilo je od veterinara da u svakodnevnom radu dodatno obrate pažnju na simptome koji mogu ukazivati na tzv. bolest kvrgave kože i da u slučaju sumnje hitno izvijeste Ministarstvo!

Čvorići su prepoznatljiv simptom

Naime, kako upozoravaju iz Ministarstva, poslije Bugarske i Makedonije i u Srbiji je kod goveda zabilježen nodularni dermatitis ili tzv. bolest kvrgave kože. Uobičajeni simptomi koji se javljaju kod goveda su čvorići koji se poslije nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica.

Životinja koja oboli od ove bolesti je iscrpljena, odbija da jede i mršavi.
"Molimo vlasnike goveda koji primijete neke od ovih simptoma da se jave svom veterinaru. Ova bolest ima brojne načine i moguće puteve širenja, zbog čega se brzo širi na nova područja", navode u Ministarstvu te podsjećaju da se ovaj virus ne prenosi na ljude.

Inače, liječenje je neisplativo, a bolest se suzbija humanim uklanjanjem goveda.

Foto: vladars.net


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Bolest kvrgave kože Goveda Nodularni dermatitis


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]