Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvarice dvorišta
  • 08.10.2016. 12:00

Guske - opake i glasne čuvarice peradi i jaja!

Prirodno zaštitnički nastrojene prema svom teritoriju, guske će se lako uživjeti u ulogu psa čuvara, a da za to neće morati proći nikakvu obuku!

Foto: Bigstockphoto/YesPhotographers
  • 357
  • 8
  • 0

Znate li da su guske sjajni čuvari? Posebice pilića odnosno manje peradi u vašem dvorištu? Prirodno zaštitnički nastrojene prema svom teritoriju, guske će se lako uživjeti u ulogu psa čuvara, a da za to neće morati proći nikakvu obuku!

Guske, doduše, nisu dovoljno velike da bi obranile jata od velikih predatora poput vukova, ali su najučinkovitije u kombinaciji s dobrom ogradom. Svakako može braniti dvorište od lasica, tvorova, lisica koje će često pokušati zgrabiti pile ili ukrasti jaja. No, ako i ne mogu obraniti jato, guske će napraviti galamu i bukom alarmirati farmera da je potencijalna prijetnja u blizini, piše hobbyfarms.

Nevjerojatni su alarmi i kada su u pitanju leteći predatori. Orla ili sokola će uočiti puno prije nego ćemo ih ugledati na nebu. Buka koju može proizvesti guska natjerat će piliće potražiti zaklon.

Zastrašujuće za predatore

Iznenađujuće, jedna guska može osigurati bolju zaštitu. Uzgajate li jato, udružit će se i ne biti toliko aktivni zaštitnici. Jedna guska, posebice ako je uzgajate s pilićima, ozbiljno će shvatiti ulogu zaštitnika. Jedna guska ili gusan također je isplativa opcija za zaštitu jata pilića. Guska koja ima pristup zdravoj zelenoj travi ima tek malu potrebu za dodatnom hranom. Treba joj tek puno svježe vode kako bi mogla održati kljun čistim.

Većina vrsta gusaka izvrsni su čuvari, ali tražite li gusku posvećenu zaštiti najbolje su kineske ili afričke guske. Najglasnije vrste i inače glasnih gusaka, za predatore su uistinu zastrašujuće.

Foto: Bigstockphoto/YesPhotographers


Tagovi

Guske Psi čuvari Zaštitnice peradi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.