Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj poljoprivrede
  • 19.09.2016. 15:00

Fabrika stočne hrane otvorila vrata u Kalesiji

Kalesija bilježi uzlaznu putanju u poljoprivredi, a sad su dobili i fabriku stočne hrane te poljoprivrednu apoteku!

Foto: Bigstockphoto/JackieNix
  • 469
  • 15
  • 0

Fabrika stočne hraneEmzeta”, smještena u Gornjoj Kalesiji, otvorila je svoja vrata i upošljavat će deset radnika sa tendencijom rasta u narednom periodu za još 20.

Također otvorena je i savremeno opremljena poljoprivredna apotekaHerba”, koja nudi sve poljoprivrednim proizvođačima kao i mogućnost nabavke poljoprivrednih mašina i drugih alata, piše ntv.ba.

Fabriku za stočnu hranu otvorili su Senad Hamzić vlasnik veterinarske stanice “Vet promet”, i Esad Jakubović vlasnik firme “Izazov”. Kako su rekli, imaju već ugovoren otkup domaćih proizvoda te idu na proširenje kapaciteta. Na mjesečnom nivou planiraju proizvodnju od oko 750 tona.

U fabrici će se, naglašeno je, proizvoditi stočna hrana bez GMO dodataka. S obzirom da je u ovom kraju poljoprivreda i stočarstvo u uzlaznoj putanji sigurni su da će imati kupce te otkupljivati pšenicu i druge žitarice kako bi dopunili proizvodnju.

Poljoprivredna apoteka “Herba”, vlasnika Mehmedalije Jajića, opremljena je najsavremenijim sadnim materijalom, kao i velikim izborom mašina potrebnih kako u poljoprivredi tako i u drugim granama.

Kako je rečeno za NEON Televiziju, poljoprivredna apoteka je zamišljena u budućnosti kao agro centar gdje će se moći nabaviti sve ono što je potrebno svim granama poljoprivrede posebno mljekarima, s obzirom da gazdinstvo Jajić posjeduje oko 250 grla krupne stoke, kao i plastenike i ribnjak.

Inače, vrijednost fabrike Emeza je oko 2.5 miliona KM. Fabrika je najsavremenija te vrste u BiH, a plan je da zadovolji potrebe za stočnom hranom na području Tuzlanskog kantona.

Foto: Bigstockphoto/JackieNix


Tagovi

Kalesija Fabrika stočne hrane Poljoprivredna apoteka Emzeta Herba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.