Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza cijena mlijeka
  • 19.02.2017. 18:00

Cijene mlijeka - pozitivne, ali drugačije

Danski analitičari gledaju pozitivno na razvoj cijena, ali ipak nešto drugačije.

Foto: pixabay.com, Kdsphotos
  • 724
  • 74
  • 0

Danski analitičari gledaju pozitivno na razvoj cijena, ali ipak nešto drugačije. Nacionalna asocijacija danskih proizvođača mlijeka pozvala je tri tržišna analitičara na nedavno održanu poljoprivrednu izložbu kako bi dali svoje mišljenje o nastavku kretanja cijena mlijeka, prenosi EuropeanMilkBoard.

Prvi tržišni analitičar, koji je dobro informiran, ali konzervativnijih pogleda, očekuje nepromijenjenu cijenu mlijeka s vrlo malo potencijala za rast do 0.37 eura/litri. Predviđeno poskupljenje uglavnom se temelji na povećanju tržišne cijene masti, dok je cijena proteina još uvijek niska. On kaže, ne vidi mogućnost za značajno povećanje u cijeni ne više od 0.37 eura/litri osim ako cijena proteina ne poraste. Također je zabrinut da cijena proteina neće rasti sve dok EU gomila zalihe mlijeka u prahu.

Izvoz u Kinu mogao bi promijeniti situaciju

Iznenadno povećanje izvoza u Kinu jedini je scenarij koji bi mogao uzrokovati promjenu trenutne situacije, predviđa. Kao analitičar, preferira umjeren porast cijena, što znači da će i smanjivanje cijena, ukoliko se dogodi biti umjerenije.

Drgi analitičar cijena vidi dobre prilike za veće povećanje cijena do čak 0.44 eura. Njegov argument je djelomično zbog toga što očekuje porast cijena sirovih materijala za koncentriranu stočnu hranu. On vjeruje da cijena od 0.37 eura neće biti dovoljna da poveća europsku proizvodnju, što znači da će dostava mlijeka nastaviti padati kako proizvođači staju s proizvodnjom.

Neki očekuju porast od 0.37, neki 0.44 eura po litri

Samo na cijeni iznad 0.37 eura će proizvodnja mlijeka biti dovoljno atraktivna i sveukupna proizvodnja će narasti. Na temelju toga, smatra da će cijene nastaviti rasti do razine od 0.44 eura. Gledajući dugove nagomilane tijekom zadnjih godina, vjeruje da će cijene od 0.44 eura potrajati dugo vremena, možda i nekoliko godina.

Treći pak analitičar koji je bio gost na poljoprivrednoj izložbi analizirao je razvoj cijena na temelju ciklus ovisnih o vremenu. Prema njegovim izračunima razvoja tijekom prošlih 100 godina, cijene mlijeka fluktuiraju unutar 45-mjesečnih ciklusa. Stoga, predviđa da će cijena mlijeka rasti do kraja 2017. godine, ali će opet pasti u 2018. Nije pojasnio točne brojke očekivanog rasta, alis matra da je moguć porast od 0.44 ili čak 0.46 eura. No, nije procijenio koliko bi ozbiljan mogao biti daljnji pad cijene, no vjeruje da je pad neizbježan.

Foto: pixabay.com, Kdsphotos


Tagovi

Mljekari Cijene mlijeka Danska European Milk Board Analiza cijena


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."