Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruceloza
  • 12.09.2016. 18:00

Bruceloza opet prijeti - zaražen veći broj ljudi

U posljednje vrijeme u SKB Mostar hospitaliziran je veći broj osoba zaraženih brucelozom. Dvije su primljene na liječenje ovaj vikend.

Foto: Bigstockphoto/ahavelaar
  • 213
  • 9
  • 0

Na Infektivni odjel Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar primljene su tijekom vikenda dvije osobe iz Ljubuškog oboljele od bruceloze. Oboljele osobe su sa područja mjesta Vitina, a do oboljenja je navodno došlo konzumacijom mlijeka od zaraženih životinja, piše dnevni list.

Točan broj oboljelih nisu uspjeli doznati, no neslužbeni podaci govore da je u posljednje vrijeme u SKB Mostar hospitaliziran veći broj osoba zaraženih brucelozom, a oboljeli su uglavnom sa područja Zapadno-hercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije.

Prema posljednjim izvještajima Zavoda za javno zdravstvo, u 2014. je na području Federacije registrirano 118 osoba oboljelih od bruceloze, što je puno veći broj u odnosu na godinu ranije kada je evidentirano 72 oboljelih od bruceloze. Bruceloza se, pak, u BiH pojavila 2004. Otada je provođeno više programa prevencije i suzbijanja bolesti, međutim, bolest se očito ponovno vratila.

U julu se zaraza pojavila i na bihaćkom području

Inače, Bruceloza je zoonoza i prenosi se kontaktom sa zaraženom životinjom ili pak konzumiranjem zaraženih mliječnih proizvoda. Kod ljudi se manifestira bolovima, općom malaksalošću i povišenom tjelesnom temperaturom koja doseže do 41 stupanj. Bolest nije smrtonosna osim u slučajevima izrazito teških komplikacija, no liječenje je dugotrajno i komplicirano.

Podsjećamo, virusom bruceloze, pretpostavlja se preko mlijeka, zarazio se u julu stariji bračni par i njihova trogodišnja unuka iz sela Kijevo, kod Sanskog Mosta te su hospitalizirani na zaraznom odjelu bihaćke bolnice.

Riječ je bila o supružnicima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i na svom imanju uzgajaju goveda. Pretpostavlja se kako se bolest sa zaraženih životinja konzumiranjem mlijeka prenijela na ljude.

Foto: Bigstockphoto/ahavelaar


Tagovi

Bruceloza Hercegovina Zaraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić