Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živinarstvo
  • 03.03.2016. 13:00

Bijeli luk za zdraviju živinu

Uslijed trenda odbacivanja antibiotika i prelaska na prirodne dodatke hrani za živinu, bijeli luk se posebno ističe svojim djelotvornim djelovanjem.

Foto: bigstockphotos.com
  • 2.896
  • 191
  • 0

Živinarska proizvodnja je najbrži način dobivanja kvalitetnih proizvoda animalnog porijekla (jaja i meso).

Suvremena brojlerska proizvodnja je visoko intenzivna, gotovo tvornička i kao takva se veoma oslanja na kvalitetnu hranu, visokoproizvodne linijske hibride, tehnički napredne objekte i visoko mehanizirane procese.

Dodaci u ishrani živine

Kako bi se održala visoka proizvodnja, u hranu se dodaju određeni aditivi (dodaci) koji imaju različite funkcije. Ti dodaci uključuju antibiotike, kokcidiostatike, enzime, antioksidante, pigmente (boje), arome i razne vezivne supstance i njihova uloga je da se poveća konzumiranje i konverzija hrane kako bi se pospješio rast brojlera. Njihovom upotrebom se također smanjuju uginuća, ali i troškovi liječenja. Ovi aditivi su često tema znanstvenih rasprava budući da potencijalno mogu biti štetni. Generalni trend u stočarstvu je da se upotreba antibiotika svede na najmanju i najnužniju moguću mjeru, a od 2006. godine u Europskoj Uniji vrijedi zabrana dodavanja antibiotika u hranu za životinje. Zbog toga se traže prirodne zamjene, jednako efikasne kao i sintetički proizvodi.

Zamjena antibiotika drugim biološki aktivnim supstancama u ishrani životinja je veoma aktualna tema. U svijetu, ishrana brojlera i koka nosilja se oslanja na veću upotrebu probiotika, prebiotika, začinskog i aromatičnog bilja, organskih kiselina, kvasaca i drugih prirodnih dodataka. Među trenutno dostupnim hranivima koja se koriste u živinarstvu, zamjena se može naći u određenim biljkama i začinima. Kao jedna od mogućih prirodnih alternativa sve češće se u znanstvenim radovima može naći bijeli luk.

Djelotvorna svojstva bijelog luka

Bijeli luk sadrži oko 17% proteina, 0,8% masti, 3% minerala, bogat je vitaminima B kompleksa (B1, B2 i B3), ali i enzimima. On je veoma bogat aromatičnim uljima, koja stimuliraju probavu i pozitivno utječu na respiratorni sustav živine. Bijeli luk je od davina poznat kao začin i biljni preparat koji utječe na prevenciju i liječenje mnogih bolesti, od različitih infekcija pa sve do bolesti srca, a posjeduje i antimikrobne osobine.

Suvremena medicina smatra bijeli luk biljkom koja ima antikancerogeno, antibiotsko, antioksidantno djelovanje. Također potiče razvoj i jačanje imuniteta, pomaže kod raznih upalnih procesa, zatim ima hipoglikemijske osobine i štiti srce i krvne žile. Djeluje na regulaciju nivoa kolesterola u krvi. Zbog svojih brojnih pozitivnih osobina na ljudsko zdravlje, znanstvenici su ga uključili i u ishranu životinja. I to sa velikim uspjehom.

Bijeli luk u ishrani živine

Bijeli luk se koristi već skoro pola vijeka u ishrani živine i svinja. Primjećeno je da živina kojoj se daje bijeli luk bolje napreduje, efikasnije koristi hranu, povećana joj je nosivost (čak i do 10%) i kvaliteta jaja (niži nivo kolesterola), ali i sama grla su otpornija zbog jačanja imunosnog sustava i smanjenja nivoa kolesterola u krvi.

Bijeli luk se živini daje osušen i samljeven, umiješan u kompletnu smjesu koncentrata ili u premiks. Zbog svog jakog mirisa živina se mora navikavati na ovo hranivo. Koncentracija bijelog luka u hrani za živinu varira ovisno o efekatu koji se želi postići. Iako koncentracija bijelog luka u hrani varira, primjećeno je da se već sa 0,3% bijelog luka u hrani postižu veoma dobri rezultati. Udio bijelog luka može ići i do 5%, ali već preko toga se ne postižu zadovoljavajući efekti.

Sve su ovo razlozi zbog kojih se svakako veća pažnja treba posvetiti ovoj magičnoj biljci, a ukoliko i vi koristite bijeli luk u ishrani svojih životinja, slobodno to podijelite s nama.

Foto: bigstockphotos.com;nimnull


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Jaja Meso Konzum Proizvodnja Kokoške Bijeli luk Brojleri Živinarstvo Koncentrati


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !