Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 08.08.2016. 15:30

BiH nema novca za vakcinaciju goveda!

U BiH zasad nije zabilježena pojava bolesti kvrgave kože. Pojavi li se, provest će se parcijalno vakcinisanje goveda.

Foto: ceskyfreund/Pixabay
  • 708
  • 35
  • 0

BiH zasad neće cijepiti goveda protiv kvrgave kože. Vakcine BiH nema, niti entiteti, a ni Ured za zakonodavstvo, rekao je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nakon sastanka sa entitetskim ministrima i predstavnicima drugih nadležnih organa o mogućnostima pojave bolesti kvrgave kože goveda.

"Velika je stvar što su dosadašnje mjere pokazale da nema nijedan zabilježen slučaj ove bolesti u BiH", rekao je Šarović dodajući da ni zemlje u regiji nemaju vakcine i da su sve tražile pomoć nadležnog evropskog tijela.

Pojavi li se bolest - parcijalno vakcinisanje

Troškovi vakcinacije, inače, iznose 3 eura po jednom grlu, a u BiH je više od 400.000 grla. Zaključak je, ipak, da će se - ako se pojave prvi slučajevi ove bolesti pristupiti parcijalnom vakcinisanju onih područja gdje se bolest pojavi.

Velika je stvar što su dosadašnje mjere pokazale da nema nijedan zabilježen slučaj ove bolesti u BiH, kazao je ministar Mirko Šarović.

BiH će se svakako obratiti Evropskoj komisiji o mjerama koje će poduzeti i zatražiti hitnu i interventnu podršku. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, pak, rekao je da je bitno da se upravlja prometom i kretanjem stoke te da eventualno sva stoka u kretanju koja nema dokumentaciju bude oduzeta i zbrinute na propisanim mjestima koja mora osigurati Ured za veterinarstvo BiH.

"To bi nas učinilo efikasnim u preventivi i potpuno spremni na preduzimanje mjera ako bude neophodno. U tom kontekstu potrebno je odmah informisati institucije Evropske komisije i da se ide u susret i tražnju odgovarajuće pomoći, posebno finansijske", rekao je Mirjanić za klix.ba.

Hrvatska počela s cijepljenjem goveda

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je kako su u posljednja dva mjeseca vršili aktivnosti poslije izbijanja bolesti u Srbiji i Crnoj Gori kako bi bili pripremljeni za eventualnu pojavu bolesti u BiH. Intenzivirana je komunikacija i sa službama koje su upozorili da obrate pažnju na potencijalno nelegalne ulaske životinja na granici.

Hrvatska je, pak, danas počela s preventivnim cijepljenjem svojih goveda. Cijepljenje je, kako bi se spriječila pojava te bolesti, započelo u istočnom dijelu zemlje, a u proračunu je osigurano 17 miliona kuna za nabavu cjepiva i postupak cijepljenja.

Susjedna nam zemlja je u ovom trenutku prva zemlja članica EU koja je uvela preventivno cijepljenje, a planiraju cijepiti sva grla odnosno 423.000 grla goveda. Podsjećamo, bolest se prenosi krpeljima i komarcima i nema liječenja te sva zaražena grla bivaju uništena. Dakle, bolest koja nije opasna za ljude, može ostaviti pustoš u štalama.

Foto: ceskyfreund/Pixabay


Tagovi

Kvrgava bolest Vakcina Ured za veterinarstvo Mirko Šarović Stevo Mirjanić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]