Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov brojlera
  • 15.06.2016. 12:00

Aktivnosti tokom biološkog odmora peradarnika

Ni nakon završenog turnusa nema predaha za farmera jer odmah počinje sa pripremom objekta za idući tov odnosno turnus. Kako pripremiti peradarnik odnosno što sve spada u biološki odmor?

Foto: jwielf/Bigstockphoto
  • 366
  • 26
  • 0

U komercijalnom peradarstvu postoji niz mjera predostrožnosti koje se poduzimaju kako bi se spriječile neželjene pojave patogenih mikrorganizama u jatu, što je pogubno za proizvodnju. Sprovođenje biosigurnosnih mjera vrši se svaki dan u toku proizvodnje (u turnusu), ali i nakon završetka tova odnosno turnusa. Čišćenje objekta (farme) izbacivanjem pilećeg stajnjaka je samo prva faza mehaničke obrade čišćenja podova, zidova, i opreme.

Ni nakon završenog turnusa nema predaha za farmera jer odmah počinje sa pripremom objekta za idući tov odnosno turnus. Upravo period nakon pranja i dobro sprovedenih preventivnih mjera pa sve do početka sljedećeg turnusa je period tzv. biološkog odmora peradarnika (farme) u kojem se nastoji suzbiti pojava posebno bakterija Salmonella i Campylobacter, ali i zaraznih drugih patogenih mikroorganizama, što bi kasnije u turnusu moglo izazvati velike gubitke. Iako je to odmor za farmu, za farmera je to period povećane opreznosti i rada.

Aktivnosti između dva turnusa

Briga nakon čišćenja objekta i dezinfekcije ne prestaje. Iako se čini perfektno očišćen, peradarnik niko sa sigurnošću ne može garantovati da nema prisustva štetnih bakterijskih kultura i patogenih mikroorganizama bez uzetih briseva i urađenih analiza. Poduzete mjere čišćenja vrlo često nisu dovoljne da u potpunosti eliminišu eventualnu zarazu poslije u toku tova i u tom slučaju nastaju trajno zaražene farme.

Ako se bakterija Salmonella otkrije nakon dezinfekcije, proces dezinfekcije obavezno treba ponoviti. Posebnu pažnju treba obratiti na vrstu dezinficijensa koji se koristi kako ne bi došlo do oštečenja na opremi za hranjenje i pojenje. Prva stavka poslije pranja, provjetravanja i sušenja je postavljanje stelje, a da bi se smanjio rizik od bakterijskog onečišćenja stelja se tokom prostiranja može tretirati mješavinom kiselina kao što su mravlja i propionska kiselina, odnosno proizvoda kao što je formaldehid ili dezinficijens u prahu.

Preporuke prilikom čišćenja

Najvažniji predmeti za čišćenje su sistemi za hranjenje i pojenje, te površine podovi, zidovi, otvori za zrak, zračni odvodi, kaloliferi, šupljine i ležišta u zidovima i pregrade na niskim nivoima. Poželjno je koristiti toplu vodu pod jakim pritiskom. Važno je slijediti uputstva proizvođača na etiketi kada se koriste proizvodi za čišćenje, sanitaciju i dezinfekciju i koristiti odgovarajuće proizvode u djelotvornim koncentracijama.

Nakon čišćenja, provjeriti podove, zidove i opremu, te popuniti rupe i pukotine i popraviti druga uočena oštećenja. Obavezno provjeriti ima li glodara ili drugih nametnika, koji se mogu u farmi tokom čišćenja. Također, preporučljivo je sačekati neko vrijeme radi sušenje površina nakon pranja pa tek onda započeti sa pripremama za novi turnus.

Ponovna dezinfekcija

U slučajevima kada nalaz pokaže prisustvo bakterije Salmonella ili drugih patogenih mikroorganizama potrebno je ponoviti dezinfekciju koristeči formaldehid, a obično se upotrebljava kao otopina od 5-10% za pranje pod pritiskom. Tokom trajanja biološkog odmora peradarnika i nakon čišćenja potrebno je i poželjno:

  • Hranilice i pojilice isprazniti i podignuti u viseći položaj

  • Dezinfikovati svu prenosivu opremu

  • Koristiti odobrene dezinficijense koji djeluju protiv virusa, bakterija, gljivica i plijesni.

  • Koristiti kompresor za nanošenje dezinficijensa pod visokim pritiskom

  • Otvoriti i dezinfikovati sve izlazne i usisne otvore

  • Ograničiti kretanje osoblja nakon pranja i tokom sušenja objekta

  • Postaviti ulazne dezbarijere

  • U slučaju pojave insekata tokom sušenja koristiti adekvatna sredstva za suzbijanje (insekticid)

  • Pregledati sve otvore i spriječiti ulazak glodara

Foto: jwielf/Bigstockphoto


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Mikroorganizmi Biosigurnosne mjere Farmer Bakterija Brisevi Analiza Čišćenje Zaraza Dezinficijens Uputstvo Sanitacija Oprema Turnus


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.