Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Putevi Valtera
  • 07.10.2016. 08:00

Valter brani Sarajevo i dovodi nam kineske turiste!

Kinezi su oduševljeni filmom "Valter brani Sarajevo" pa se turiste želi pridobiti upravo kroz "Puteve Valtera", specijalnu turističku rute koja prati lokacije gdje je film sniman.

Foto: jadran-film.com, youtube
  • 803
  • 34
  • 0

Već iduće godine Bosna i Hercegovina mogla bi privući veliki broj kineskih turista. Prije svega zahvaljujući "Putevima Valtera", specijalističke turističke rute od Beograda preko Jablanice do Tjentišta i na koncu Sarajeva.

Kinezi su, podsjećamo, veliki ljubitelji kultnog filma "Valter brani Sarajevo" do te mjere da žele napraviti remake legendarnog filma Hajrudina Krvavca iz 1972.

Film iz 1972. Kinezi su i sinhronizirali

Inače, "Valter brani Sarajevo" je bio veliki kinohit u Kini koji je doživio i sinhronizaciju na kineski jezik. Kinezi sada žele napraviti remake filma odnosno nova verzija legendarnog filma, koji je u Kini prvi put prikazan davne 1975., već se ove godine počela snimati u Bosni i Hercegovini.

Planirana kineska investicija u projekt iznosi više od sedam miliona eura, a još 2014. godine potpisan je u Zagrebu i Sarajevu ugovor o suradnji Jadran filma i Filmskog centra Sarajevo s kineskim partnerima na realizaciji remakea.

Među zanimljivim destinacijama koje će turisti obići u sklopu "Puteva Valtera" su Muzej istorije Jugoslavije, gdje će biti dovoženi oldtajmerima. Predviđen je obilazak Memorijalnog centra "Josip Broz Tito", posjeta Ilidži i Vrelu Bosne, šetnja Baščaršijom te obilazak Ali-pašine džamije odnosno mjesta gdje je film sniman.

U Beogradu će, pak, posjetiti kafić u kojemu je glavni glumac odnosno "Valter", a danas pokojni Velimir Bata Živojinović svaki dan pio kafu, a planiran je i obilazak Mauzoleja na Oplencu, vožnja preko Zlatibora te posjeta Drvengradu te Višegradu.

Sehen sie diese Stadt? Das ist Valter!

Projekt koji su dogovorili federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković te ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, u novembru će biti predstavljen u Šangaju.

Kinezi su danas poznati kao najveći potrošači i u Evropi su postali najtraženija grupa turista, a Bosna i Hercegovina itekako imaju što za ponuditi.

Foto: jadran-film.com, youtube


Tagovi

Valter brani Sarajevo Kinezi Turizam Specijalna ruta Putevi Valtera


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.