Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan turizma
  • 27.09.2016. 10:00

Svjetski dan turizma - povećan broj gostiju i u BiH

U oblasti južne i mediteranske Europe, u koju spada i Bosna i Hercegovina, zabilježen je porast broja dolazaka turista od ukupno 5%.

Foto: Bigstockphoto/marinv
  • 183
  • 6
  • 0

Svjetski dan turizma se obilježava 27. septembra svake godine u cilju jačanja svijesti javnosti o važnosti turizma u cilju ekonomskog prosperiteta, socijalne jednakosti i povezanosti, te zaštite okoliša i kulturnih dobara.

Ovogodišnji Dan turizma se održavu na temu "Turizam za sve - promoviranje univerzalne dostupnosti", u cilju jačanja ekonomske i društvene dostupnosti i izbjegavanja svih oblika diskriminacije, što je mogućno ostvariti zajedničkom suradnjom vladinih i nevladinih institucija, privatnog sektora, obrazovnih institucija, medija i lokalnog stanovništva. Sukladno navedenom, potrebito je omogućiti pristup turističkim destinacijama osobama s teškoćama u kretanju, obiteljima s malom djecom, starijim ljudima, ali i svim drugim osobama koje žele putovati.

Evropa najposjećenija regija svijeta

U 2015. godini broj međunarodnih dolazaka turista u svijetu se povećao za 4,6% u odnosu na 2014. godinu i iznosio je 1.186 miliona, čime je 2015. bila šesta godina za redom s nadprosječnim rastom međunarodnih turističkih dolazaka. Međunarodni prihodi od turizma su iznosili 1260 milijardi dolara, odnosno ostvarili porast od 4,4%. Turizam učestvuje sa 10% u izravnom i neizravnom BDP-u.

Evropa je i dalje najposjećenija regija svijeta s 51% ukupnog broja stranih turista u svijetu, odnosno 608 miliona i 451 milijardom dolara turističkih prihoda, navodi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

U oblasti južne i mediteranske Europe, u koju spada i Bosna i Hercegovina, zabilježen je porast broja dolazaka turista od ukupno 5% od čega Bosna i Hercegovina, zajedno s Albanijom, BJR Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom bilježi dvocifreni napredak.

Foto: Bigstockphoto/marinv


Tagovi

Svjetski dan turizma Povećan broj gostiju BiH Turisti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]