Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Revitalizacija sela
  • 03.12.2016. 12:00

Nekoć uništeno selo danas je najljepše u Rusiji!

Malo rusko selo Vjatsko u Jaroslavljskoj oblasti, oko 300 kilometara sjeveroistočno od Moskve, 90-tih je potpuno gospodarski propalo i napušteno, a danas je i službeno najljepše selo u Rusiji!

  • 1.233
  • 244
  • 0

Primjer malog ruskog sela Vjatsko u Jaroslavljskoj oblasti, oko 300 kilometara sjeveroistočno od Moskve, koje je 90-tih potpuno gospodarski propalo i napušteno, a danas je i službeno najljepše selo u Rusiji, mogao bi biti inspirativan i za nas - kako spasiti i oživjeti napuštena sela i zaseoke.

Sunovrat sela počeo je tijekom 90-ih kada se raspao lokalni kolhoz u kojemu su radili mještani pa je Vjatsko postupno propadalo, a stanovnici su odlazili u druga mjesta ove oblasti gdje je bilo života i gdje su uvjeti za život bili bolji.

Muzej ruske poduzetnosti

Najstariji mještani se sjećaju kada je njihovo selo bilo dobrostojeće, većina ljudi je radila u poljoprivredi, postojala je škola i bilo raznih društvenih aktivnosti, ali je sve počelo propadati jer nije bilo ulaganja u poljoprivredu pa je i škola zatvorena. No, u gotovo pusto selo 2006. došao je lokalni tajkun i poduzetnik Oleg Žarov namjeravajući ovdje kupiti kuću za odmor pa je izabrao i obnovio zgradu u selu poznatu kao "kuća s lavovima", katnicu opustošenu u požaru s dekorativnim reljefima na pročelju u obliku lavljih glava.

Vjatsko, iako ima samo hiljadu stanovnika, godišnje posjeti 100.000 turista!

Zainteresirao se za povijest Vjatskog pa je dvije godine kasnije otvorio Muzej ruske poduzetnosti i nastavio restaurirati ljepše kuće u središtu sela dovodeći ih u stanje kakvo je bilo u vrijeme najvećeg procvata Vjatskog. Kupovao je zemljište, gradio nove kuće s ukrasima na pročeljima u "jaroslavskom stilu", a 2012. dobio je državne poticaje za obnavljanje sela, koju je odmah uložio u restauraciju ovdašnje crkve.

Mještanka Svetlana radi u muzeju "Dom seljaka i trgovca Gorohova" priča da je Žarov ovdje u početku smatran čudakom, piše Russia Beyond the Headlines.

Središte zaraslo u koprivu

"Središte je bio zaraslo u koprivu i nismo vjerovali da se naselje može obnoviti. Sada smo mu svi zahvalni, naravno, sada je ovdje sve lijepo uređeno", rekla je ponosno Svetlana novinarki RBTB. Umjesto u kolhozu, mještani rade u povijesno-kulturnom centru jer Vjatsko, iako ima samo hiljadu stanovnika, godišnje posjeti 100.000 turista, za sada uglavnom iz Rusije. Selo ima 10 muzeja, od 114 kamenih zgrada gradskog tipa s ukrašenim pročeljima u stilu kitnjastog baroka, 54 ih ima status spomenika arhitekture, a tu je i hotel koji je smješten u tri objekta, ima restoran, kino dvoranu i ljetnu pozornicu za predstave.

Mještani Vjatskog kažu kako noću pod osvjetljenjem dolaze do izražaja ukrašena pročelja starinskih zgrada vatrogasne postaje, hotela i restorana. U sumrak Vjatsko postaje nešto više od lijepo uređenog sela, ponosno će mještani najjepšeg sela u Rusiji.

Vjatsko ima zanimljivu povijest pa supruga tajkuna Olega Žareva, Larisa Kovaljenko priča da se povijest ovog sela u velikoj mjeri odrazila na poseban lokalni mentalitet jer ovdje nikada nije bilo kmetstva već je većina seljaka trgovala ili se bavila zanatom. Oko 30 posto svih ukrasa na pročeljima u Sankt-Peterburgu napravili su majstori iz Vjatskog, pričaju u ovdašnjem muzeju i vjeruju da će i to privući turiste.

Ideja je tu, samo ju treba prilagoditi na naše prilike i uvjete i prionuti na posao...

Izvor slike: Lori/Legion-Media


Tagovi

Razvoj Selo Rusija Obnova Potencijal Najljepše Selo


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P