Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica 2015
  • 09.11.2015. 18:00

Sajam koji poljoprivrednike ostavlja bez daha

Nekoliko stotina tisuća posjetitelja i izlagača ogromna je sila koja Agritechnicu čini najvećom. A najveći su baš tamo.

  • 92
  • 13
  • 0

Agritechnica 2015. je svakog posjetitelja zasigurno ostavila bez daha. Svi su jednostavno došli s najnovijom tehnologijom tako da se štandovi gotovo ne mogu zaobilaziti. Opruga Dežanovac, Hittner, Labin progres i Tehnometal Nedelišće također su tu na zajedničkom štandu.

No, tu je ipak cijeli svijet. Kako je to najveći i najbolji sajam na svijetu, jasno je da su se i njemačke firme istaknule. Broj jedan po veličini, po dizajnu štanda, po aktivnostima je svakako Claas i prva tri dana upravo na tom štandu organizirani su prvi susreti, konferencije za tisak i jako popularni doručak na štandu Claasa.

Iza Nijemaca idu Talijani

Blještavilo mehanizacije u Hannoveru

No, naziv štand je ipak premalo. To što smo vidjeli na Claasu je svijet za sebe. Odmah iza njih po našoj ocjeni idu talijanski proizvođači traktora Landini, McCormick i Valpadana te New Holland. U svakom slučaju, pokušavaju pratiti njemačke izlagače. Nedjelja je bila dan i za dodjele nagrada. Srebrne medalje u velikom stilu dodijeljene su velikom broju inovacija u mehanizaciji. Prednjačili su oni iz Fendta i John Deere-a. Lemken, Rabe, Fliegl, Claas, Amazone također se mogu pohvaliti brojnim medaljama za inovacije. Čak tri zlatne medalje pripale su John Deere, jedna Fendtu i jedna Kroneu.

27 paviljona i izbor traktora godine

Sajam gdje sve mnogo košta. Pivo, cola i drugi sokovi su 4 eura, parking 60 eura, a ulaznice od onih 40 pa i više eura. No, ima se što vidjeti. Čak 27 paviljona i jedan dan je premalo da se sve obiđe. Središnji događaj dana je svakako bio izbor Tractor of the Year 2016. Fendt 1050 Vario osvojio je tu laskavu titulu. Nagradu Best Utility dobio je Massey Ferguson 5713SI. Najbolji specijalizirani traktor je voćarsko-vinogradarski Same Frutteto S 90.3, a za najbolji dizajn prvo mjesto odnijela je Valtra N174V.

Veliki je izbog opreme za navodnjavanje i posebice sistema za zbrinjavanje gnojovke. Svijet više ne štedi novce ni tehnologiju da riješi te probleme. Voda i rješavanje gnojovke očito je ono čime se daje ogromna važnost. Prisustvovali smo i zanimljivoj novinskoj konferenciji rusko-kanadske korporacije Versatile, a prvi dan sajma sve od sebe su dali da privuku publiku, ali i okupljene novinare Vaderstad, zatim New Holland i Fendt čijim smo događanjima i mi prisustvovali. Drugog dana sajma, u ponedjeljak su svojim aktivnostima pokušali pažnju privući Pottinger, Case IH, Valtra, Weidemann i Fliegl te Samson.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam Claas Samson RABE John Deere Landini Fendt Valtra Fliegl Lemken Agritechnica Hannover Same


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008. godine.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]