Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Balkan Rivers Tour
  • 28.04.2016. 12:00

Kajacima po Neretvi protiv gradnje hidroelektrana

Neretva je jedna od najspektakularnijih rijeka u Evropi. Izgradnjom brana taj divlji karakter rijeke potpuno bi nestao, a time i turističke prilike za lokalne ljude, kaže Rok Rozman, inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Tour.

Foto: Bojan Stojanović/Balkan Rivers Tour
  • 149
  • 6
  • 0

Poslije Save i Soče u Sloveniji, Zrmanje u Hrvatskoj te Une i Sane, Balkan Rivers Tour je stigao na Neretvu. Roku Rozmanu, bivšem slovenskom olimpijcu, i ekipi kajakaša, unatoč lošem vremenu, u veslanju po donjem toku Neretve, pridružilo se oko 20 veslača iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, kako bi upozorili i digli glas protiv planirane izgradnje hidroelektrana na Neretvi.

U Neretvi se nalazi čak 75 vrsta riba

Bosna i Hercegovina jedinstvena je po svom riječnom bogatstvu. Nedavna analiza WWF-a pokazala je da je čak 60% BiH rijeka u dobro očuvanom stanju te da su rijeke riznice biološke raznolikosti države. Samo u rijeci Neretvi može se naći 75 vrsta slatkovodnih riba, od kojih ih je nekoliko endemično i na crvenom popisu IUCN-a (Međunarodne unije za zaštitu prirode), dok u području redovito gnijezdi najmanje 115 ptičjih vrsta, no ukupan broj ptičjih vrsta koje borave u ovom području iznosi više od 300.

Divlja ljepotica izazov je svakom kajakašu i ljubitelju prirode

"Rijeka Neretva najveća je rijeka jadranskog slivnog područja. Duž gornjeg toka Neretve brojni potoci i izvori formiraju glavni tok koji teče netaknutim brzacima i vodopadima usijecajući duboka ždrijela koja sežu čak i do 800 metara dubine."Neretva je jedan od najvažnijih izvora električne energije dobivene korištenjem potencijala vode u Bosni i Hercegovini. U slivu Neretve i Trebišnjice izgrađeno i u pogonu je 12 hidroelektrana od kojih većina ima akumulacijska jezera, dok postoje planovi da se izgradi dodatnih 9 elektrana. To ima značajan utjecaj na ekosustave i ozbiljno je poremetilo vodni režim, što znači i drastično smanjenje biljnih i životinjskih vrsta koje ovise o vodnom režimu", rekao je Zoran Mateljak iz WWF Adria.

Jedna od najspektakularnijih rijeka u Evropi

U posljednjih 30 kilometara njezin tok stvara najveću aluvijalnu deltu na Jadranu. Gornji dio, s površinom od 7.411 hektara, močvarno je područje Park prirode Hutovo Blato, koje zajedno sa deltom u Hrvatskoj tvori jedno od tri ključna odmorišta za ptice selice na jadranskom seobenom putu.

"Neretva je jedna od najspektakularnijih rijeka u Evropi. Ova divlja ljepotica predstavlja izazov svakom ozbiljnom kajakašu, a svakom ljubitelju prirode nudi iskustvo, koje se rijetko može doživjeti drugdje u Europi. Izgradnjom brana taj divlji karakter rijeke potpuno bi nestao, a time i turističke prilike za lokalne ljude", rekao je Rok Rozman, inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Tour.

Izgradnja malih hidroelektrana na Buni i Neretvi, smatra Oliver Arapović iz udruge Majski cvijet, lokalnom bi stanovništvu, koje već sad živi od turizma, poslala jasnu poruku da vlasti ovo područje ne vide kao potencijal održivog turizma, već isključivo kao megawate.

Peticija za očuvanje rijeke Vjose

"To bi bio kraj svim našim nastojanjima da od ovog područja stvorimo zanimljivu destinaciju za aktivan i održiv odmor, po kojem bismo željeli biti prepoznati u Evropi i svijetu“, kaže Oliver Arapović.

Turneja nakon BiH seli u Crnu Goru

Pod vodstvom bivšeg slovenskog olimpijca Roka Rozmana kajakaši iz cijele Europe će u 35 dana veslati po najljepšim ali i najugroženijim rijekama Balkanskog poluotoka. Ovom jedinstvenom kampanjom, domaće i svjetske udruge žele skrenuti pozornost na izgradnje brana i hidroelektrana na području između Slovenije i Albanije, na kojem se planira izgradnja više od 2.700 novih hidroelektrana.Iz BiH se turneja Balkan Rivers Tour seli u Crnu Goru, na rijeke Moraču i Taru, a potom u Albaniju na rijeke Osumi, Valbonu i Vjosu. "Balkan Rivers Tour" je zajednička kampanja nevladinih organizacija EURONATUR, RiverWatch, LeeWay Collective, WWF i lokalnih partnera u okviru projekta "Save the Blue Heart of Europe".

Završni čin turneje Balkan Rivers Tour bit će predaja peticije za očuvanje rijeke Vjose albanskom premijeru Ediju Rami 20. svibnja u Tirani.

Foto: Bojan Stojanović/Balkan Rivers Tour


Tagovi

Balkan Rivers Tour Neretva Mostar Zaštita rijeka Rok Rozman Hidroelektrane


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.