Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seminar
  • 07.03.2016. 09:15

Edukacija poljoprivrednika važna za razvoj agrara

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je seminar pod nazivom "Registracija poljoprivrednih gazdinstava i Pravilnik o podsticajima za 2016.godinu".

  • 196
  • 7
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je seminar pod nazivom "Registracija poljoprivrednih gazdinstava i Pravilnik o podsticajima za 2016.godinu".

Za razvoj agrara važne edukacije

"U kontekstu realizacije Ekonomske politike Vlade RS za 2016. godinu ključno pitanje je politika u oblasti razvoja sektora agrara, a u okviru toga edukacija poljoprivrednih proizvođača", naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede te dodaju da u tom smislu putem poljoprivredne savjetodavne službe vrše kontinuiranu edukaciju poljoprivrednika, a cilj seminara je bilo informisanje savjetodavaca o aktuelnim pitanjima vezanim za ažuriranje podataka o registraciji poljoprivrednih gazdinstava i donošenje Pravilnika o podsticajima za 2016.godinu.

Savjetodavci - osnovna poluga u provođenju politike Vlade u agrarnom sektoru

Skup je pozdravio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Stevo Mirjanić koji je rekao da su navedena pitanja krucijalna za razvoj agrarnog sektora, te da savjetodavci moraju biti perjanice provođenja politike u agrarnom sektoru Ministarstva i Vlade RS. On je istakao da je pozicija savjetodavca ključna i nezamjenjiva u kontaktima i odnosima sa poljoprivrednim proizvođačima u pravcu unapređenja proizvodnje i naglasio da savjetodavci moraju biti osnovna poluga u provođenju politika Vlade u agrarnom sektoru. Ministar je istakao da dosadašnji rad savjetodavstva zaslužuje veoma pozitvne ocjene, te podsjetio da vrijeme, okolnosti, okruženja i interes društva zahtijevaju još veće napore i znanja i stalno učenje, zbog čega će se i dalje podsticati uloga savjetodavaca.

Ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava do 15 maja

Pomoćnik ministra za stručne usluge u poljoprivredi, Boris Pašalić predstavio je Nacrt Pravilnika o podsticajima za 2016. godinu i istakao da je do 15. maja rok za ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava, napominjući da svi oni koji do tog roka ne ažuriraju podatke u APIF-u neće imati pravo na podsticaje.

Na seminaru je naglašeno da je 15. maj rok u EU za prijavu sjetvenih površina i da nema dužeg roka u regiji, te da ima sasvim dovoljno vremena za ažuriranje podataka u APIF-u. Govoreći o novim mjerama u Nacrtu Pravilnika, Pašalić je rekao da su to uvođenje osiguranja proizvodnje, testne stanice za matice, podrška organskoj proizvodnji u stočarstvu i nove veterinarske mjere. Također, novi Pravilnik je pojednostavljen u odnosu na prošlogodišnji, a procedure su jasnije.

Savjetodavci su se upoznali i sa procedurama, te obrascima plaćanja doprinosa za nosioce poljoprivrednih gazdinstava, kako bi što kvalitetnije mogli pomoći poljoprivrednim proizvođačima.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Seminar Edukacija poljoprivrednika Razvoj agrara Stevo Mirjanić Boris Pašalić Osiguranje proizvodnje Savjetodavci APIF Savjetodavci