Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje riba
  • 01.11.2016. 15:00

Svaka peta riba je lažno označena!

Grupa za očuvanje oceana provela je istraživanje na više od 25 tisuća morskih životinja te su došli do rezultata da je 20 posto uzoraka bilo lažno označeno.

Foto: Walkerssk/pixabay.com
  • 1.245
  • 220
  • 0

Grupa za očuvanje oceana provela je istraživanje na više od 25.000 morskih životinja te su došli do rezultata da je 20 posto uzoraka bilo krivo označeno, odnosno da se jedan od pet ribljih uzoraka potpuno razlikuje od onoga što štoji u meniju ili pak na pakiranju proizvoda, piše The New York Times.

"Vrlo je vjerojatno da potrošači jedu krivo označenu ribu", ističe Beth Lowell, viši direktor kampanje, te kaže kako potrošači plaćaju visoku cijenu za jeftinu ribu.

Riba koju se najčešće lažno označava je uzgojni azijski som, ima bijelo meso koje se lako prikrije kada se prodaje u filetima ili kada je umočeno u umake. Tu ribu prodaju umjesto 18 skupocjenih riba, među kojima su smuđ, bakalar i škarpine.

To izvješće jedno je od 200 studija koje se provode u 55 zemalja. Tako je otkriveno da je u Italiji od 200 uzoraka čak 82% riba bilo lažno označeno da su smuđ, kirnje ili sabljarke.

Kralj skuše je prodavan kao barakuda i wahoo u Južnoj Africi. U Hong Kongu je samo jedan od 29 uzoraka petrovog uha bio pravilno označen. Dva sushi kuhara u Santa Monici u južnoj Kaliforniji prodavali su meso ugroženih kitova kao meso masne tune.

Foto: Walkerssk/pixabay.com


Tagovi

Označavanje Prodaja Ribe


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Proljetna sjetva u toku je i na području Prnjavora, u selu Mravica.