Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ribe
  • 05.08.2016. 15:00

Riblji fond se neće oporaviti pet godina?

Crvena boja koja je tekla rijekom Križevicom iza sebe je ostavila pomor ribe i eko katastrofu!

Foto: esrebrenica.ba
  • 319
  • 14
  • 0

Još se ne zna točan krivac zbog kojeg je pocrvenjela rijeka Križevica i iza sebe ostavila pomor riba i katastrofalnu štetu. Do zagađenja je sigurno došlo zbog ispuštanja otpadnih voda iz industrijskih postrojenja u blizini rijeke, a kako piše esrebrenica.ba, Križevica je rijeka koja treba da bude eliminisana iz toka rijeke Drine.

"Bilo da se postave taložnici, prečistivači, ali ovakva kakva je sada, koja nema živog bića u sebi, ne bi smjela da se uliva u Drinu", rekao im je Miroslav Lončarević, profesionalni ribočuvar.

Pocrvenjela Križevica uzrokovala pomor ribe

Dosta će vremena biti potrebno da se kiselina Križevice očisti, no sada se mora uraditi riblja osnova, stručna studija koja je na ovom prostoru rađena 2010. godine, da se utvrdi kolika je šteta, da se izvrši nabavka potrebne mlađi ribe, a onda i stalno praćenje niz godina.

Ugrožena i rijeka Drina

"Zanima nas počinilac ove katastrofe, i to zbog nadoknađivanja štete koja je nenadoknadiva u smislu poremećaja u ekosistemu, poremećaja ribljeg fonda, ali mi nemamo sredstva za obnavljanje tog istog ribljeg fonda i zbog toga treba neko da plati ovu ogromnu štetu", kazao je Lončarević.

Rekao im je da je riječ o primjerima uginuća skoro svih riba koje postoje u Drini, a potrebno je najmanje pet-šest godina da se sve dovede u normalno stanje. U najskorije vrijeme treba uraditi i analizu rijeke Drine prije utoka Križevice u nju, a takođe treba uzeti uzorak i poslije ulivanja, da se utvrdi koliku štetu Križevica zaista čini.

Foto: esrebrenica.ba


Tagovi

Križevica Zagađenje Riblji fond Ekološka katastrofa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Spremamo se za još jedan godišnji u plasteniku i polju 🌱