Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jablaničko jezero
  • 09.02.2017. 14:00

Ponovno se puni Jablaničko jezero

Stručni tim Centra za ihtiologiju i ribarstvo pri Prirodno-matematičkom fakultetu iz Sarajeva, ustanovio je da nema dokaza da je na Jablaničkom jezeru došlo do ekološke katastrofe.

Foto: Faktor.ba
  • 859
  • 88
  • 0

Jablaničko jezero gotovo je ponovo napunjeno. Jezero koje je zbog ispuštanja vode na brani nestalo i šokiralo javnost ne samo u Bosni i Hercegovini, moglo bi zasjati starim sjajem. Naime, čitatelj faktor.ba poslao im je fotografije na kojima se vidi da je Jablaničko jezero gotovo napunjeno.

Dodatno, iako je dignuta uzbuna da se nestankom Jablaničkog jezera desila ekološka katastrofa, te da je uginuo gotovo kompletan riblji fond, stručni tim Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva, odnosno ekipa Centra za ihtiologiju i ribarstvo, ustanovila je da nema dokaza da je na Jablaničkom jezeru došlo do ekološke katastrofe.

Nestalo Jablaničko jezero i dva miliona riba!

Jablaničko jezero nastalo je davne 1953. godine, izgradnjom hidroelektrane na rijeci Neretvi. Vještačka akumulacija promijenila je tada izgled plodne doline.

Sa dužinom od 25 kilometara i na pojedinim mjestima dubinom od 80 metara privlačilo je turiste iz cijelog svijeta. Iznimno bogat riblji fond bio je mamac za mnoge ribare.

Foto: Faktor.ba


Tagovi

Jablaničko jezero Riblji fond Punjenje jezera


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.