Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eksploziv u moru
  • 19.02.2017. 12:00

Jadran - tempirana bomba koja čeka na eksploziju

Jadransko more zatrovano je tonama raznog streljiva, mina, granata, neeksplodiranih torpeda, od kojih se neka na morskome dnu nalaze još od Prvog svjetskog rata.

Foto: pixabay.com, Luckysilver
  • 1.433
  • 205
  • 0

Jadransko more zatrovano je tonama raznog streljiva, mina, granata, neeksplodiranih torpeda, od kojih se neka na morskome dnu nalaze još od Prvog svjetskog rata.

Nakon Drugog svjetskog rata, bacanje viškova streljiva u more bila je uobičajena praksa, a posebno su zabrinjavajuća vojna sredstva koja su u more bačena u nedavnim ratnim zbivanjima, stoji u studiji izrađenoj u sklopu projekta UNCOSS (izrade ronilice opremljene za detekciju eksploziva). Projekt je dijelom financiran od strane EU, a vodio ga je hrvatski Institut Ruđer Bošković.

Pet zagađenih zona u Jadranu

Slobodna Dalmacija piše da je do podataka o tome koja su područja najugrženija teško doći jer je riječ o vojnoj tajni, no kako se dodaje dalje u tekstu, iz prezentacije Maura Barešića sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koja analizira sredstva za detektiranje eksplozivnih naprava na morskom dnu, u Jadranu je pet takvih zona u kojima je zabranjeno sidrenje i ribarenje: dvije su kod Brijuna, jedna kod Suska, jedna kod Dugog otoka, jedna sjeverno od otoka Jabuke te jedna jugozapadno od Prevlake. Za ta područja zna se da su zatrovana vojnim otpadom.

Lani je tako došlo je do eksplozije prilikom remonta ribarice u kojoj su teško stradali radnici.

Foto: pixabay.com, Luckysilver


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Jadransko more Eksploziv Bombe


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."