Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkos lucerke
  • 08.04.2016. 13:30

Zašto je važan prvi otkos lucerke?

Da bi se postigao željeni efekat iskorištavanja kvalitetanog omjera proteina i energetske vrijednosti lucerke potrebno je obratiti pažnju na vrijeme otkosa biljke, naročito prvi otkos je bitan, te način spremanja zelene mase za sliažu ili suhu voluminoznu krmu sijeno.

  • 1.232
  • 244
  • 0

Većine farmera, naročito onih koji se bave uzgojem muznih krava i proizvodnjom mlijeka u formiranju i sjetvi TDS-a (travno djetelinskih smjesa) posebnu pažnju posvećuju lucerki (Lat. Medicago sativa L.) koja ima izuzetno važnu ulogu u ukupnoj proizvodnji mlijeka.

Nezamisliva su imanja koja proizvode vlastitu stočnu hranu bez zasijanih površina lucerke, sedmakinje ili kako je mnogi nazivaju - kraljicom krmnog bilja zbog izuzetno kvalitetnih nutritivnih karakteristika i povoljnog uticaja na proizvodnju mlijeka. Da bi se postigao željeni efekat iskorištavanja kvalitetanog omjera proteina i energetske vrijednosti lucerke potrebno je obratiti pažnju na vrijeme otkosa biljke, naročito prvi otkos je bitan, te način spremanja zelene mase za sližu ili suhu voluminoznu krmu sjeno. Pravilna proljetna ili jesenska sjetva lucerke uz prvi pravovremeni otkos daju znatno veće godišnje prinose zelene mase ili sjena.

Prvi otkos za kvalitetan balans hranjiva i prinosa

Za spremanje kvalitetne stočne krme prvi korak je odabir vremena košnje, posebno prvog otkosa koji donosi najveći prinos kvalitetne krme u vidu zelene mase ili sijena. Važno je znati da pravovremen otkos donosi dobar balans iskoristivosti hraniva prije svega sirovog proteina za proizvodnju mlijeka i energije za bazalne potrebe organizma. Što ranije kosimo TDS-e u krmi dobivamo više probavljivih bjelančevina i visok sadržaj mineralnih tvari važnih za razvoj kostiju i tkiva.

Prvim otkosom diktiramo broj i vrijeme narednih otkosa u godini. Kada je lucerka u pitanju u zavisnosti od vremena sjetve imamo i broj otkosa koji se kreću od 2 do 3 u prvoj godini kada lucerka razvija svoj korijen. Već u idućim godinama broj otkosa se povećava. Za svakog farmera tokom proljeća glavno pitanje je kako prepoznati period i kada izvršiti prvi otkos lucerke !?

Kositi lucerku u fazi početka cvatnje

Većina farmera pravi početničke greške u otkosima lucerke i vode se količinom prinosa, a ne kvalitetom pokošene lucerke. Kasnijom košnjom se dobiva veći prinos, više sjena ali slabog kvaliteta. Poenta nije u količini već kvalitetu. Svaki zakašnjeli dan u kosidbi znači pogoršanje kvaliteta, smanjuje se količina lako probavljivih tvari i hranjiva vrijednost opada. Također, jedan vrlo čest primjer je prvi otkos izvršen prije vremena. To se često dešava u proljeće, kada nema dovoljno, ili ako nismo nikako sijali ozimu stočnu krmu, pa se lucerka kosi za zelenu masu prije cvatnje. Dakle važno je lucerku kositi prvi put kada je u punoj cvatnji za lucerišta u prvoj godini, kasnije u idućim godinama najoptimalije je kositi u fazi početka cvatnje kako bi se dobili poželjni efekti u ishrani goveda.

Kako prepoznati period za prvi otkos

Vremenski uslovi su ti koji diktiraju vrijeme košnje, odnosno vrijeme prvog otkosa. Također godina lucerišta je bitna jer lucerka u drugoj i trećoj godini je bujnija i ranije dospijeva za kosidbu. Za pravilan odabir vremena kosidbe nema fiksnog datuma, stoga potrebno je pratiti vremenske uvjete, fiziološke i morfološke karakteristike biljke. Optimalnim balansiranjem ovih komponenti dolazi se i do pravoremenog prvog otkosa. Farmer uzima u obzir godinu i period sjetve, izgled biljke, vremenske uvjete tih i proteklih dana, vrijeme karence ukoliko su se koristili insekticidi ili neka druga zaštitna sredstva i uz procjenu planira prvi otkos.

S obzirom da je protekla zima bila izuzetno blaga, sa dužim toplim i sunčanim periodima u februaru i krajem marta prvi otkos se može očekivati već početkom maja ili prva sedmica mjeseca maja. Kosidba u početku cvjetanja daje maksimalan prinos i kvalitet krme i pozitivno utiče na korijenov sistem, tako da bi drugi otkos već bio spreman za 40-45 dana poslije.

Foto:bigstockphotos.com;ahavelaar


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Tagovi

Farmer TDS Lucerka Stočna hrana Otkos Sjeno Sjetva Prinos Hraniva Prvi Kvalitet Probavljive tvari Proljeće Cvatnja Goveda Vrijeme košnje Uvjeti Maj


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.