Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod kukuruza
  • 25.08.2016. 10:00

Uskoro berba kukuruza - što će biti s cijenom?

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da su vremenske prilike ove godine pogodovale usjevima kukuruza, te da bi prinosi mogli dostizati i do 10 t/ha.

Foto: simazoran/bigstockphoto.com
  • 396
  • 19
  • 0

Berba ranih sorti kukuruza u Republici Srpskoj počeće u prvoj polovini septembra, a prema prvim procjenama ratara, prinosi će nadmašiti višegodišnji prosjek, piše Glas Srpske.

Za razliku od prošle godine kada je suša gotovo uništila rod ove žitarice, a prinosi dostizali jedva četiri tone po hektaru, ratari ove godine očekuju između sedam i osam tona po hektaru.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da su vremenske prilike ove godine pogodovale usjevima kukuruza, te da bi prinosi mogli dostizati i do 10 t/ha.

Poljoprivrednike najviše muči cijena i plasman, te se nadaju da će do početka berbe biti obezbijeđeno tržište za ovu žitaricu.

Poljoprivrednik iz Lijevča Duško Banjac potvrđuje da će kukuruza biti duplo više nego lani. "Ova posljednja kiša je došla u pravom trenutku i sigurno će povećati prinos za oko pet odsto", rekao je Banjac i dodao da će berba početi za oko mjesec.

Kukuruz kao najvažnija ratarska kultura u proljetnoj sjetvi zasijan je na 142.000 hektara, a prema procjeni Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, očekivani rod je oko 710.000 tona.

Izvor: Glas Srpske, Foto: simazoran/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Rod Cijena Plasman Tržište Prinos