Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 24.10.2016. 18:00

Svjetska potrošnja žitarica lagano raste

Prognoza ukupne svjetske proizvodnje žitarica (pšenice i krupnozrnih žitarica) u sezoni 2016/17!

Foto: bigstockphoto.com, miraclemoments
  • 125
  • 9
  • 0

Prognoza ukupne svjetske proizvodnje žitarica (pšenice i krupnozrnih žitarica) u sezoni 2016/17, u septembru 2016. nepromijenjena je u odnosu na prošli mjesec, i iznosi 2,069 miliona tona. Nastavlja se smanjenje cjenovne razlike između pšenice i krupnozrnih žitarica. To se uglavnom odnosi na kukuruz, budući da je pretjerano suho vrijeme utjecalo na prognozu stanja usjeva u EU i Kini.

U EU ponovno su smanjeni izgledi za pšenicu, ali zbog povećanja količina u Australiji, Kanadi, Kini te Kazahstanu to smanjenje na svjetskoj razini nije toliko izraženo.

Nakon male promjene potražnje u sektoru hrane i stočne hrane, svjetska potrošnja žitarica nešto je veća nego mjesec prije. Međutim, s povećanjem početnih zaliha, više nego što se prethodno procijenilo, procjena krajnjih zaliha na kraju sezone 2016/17 ista je kao i prošli mjesec i iznosi rekordnih 492 miliona tona što je za 20 miliona tona više nego procjena prethodne godine. S mjesečnim povećanjem za pšenicu, kukuruz i ječam - prognoza za trgovinu povećana je za 3 miliona tona, na 333 miliona tona, što iznosi samo 3% manje od prošlogodišnjeg maksimuma.

Nastavlja se rast prinosa u SAD-u

U velikoj mjeri nastavlja se daljnji rast prinosa u SAD-u. U sezoni 2016/17 predviđanja svjetske proizvodnje soje su za 4 miliona tona veća u odnosu na prethodni mjesec i s rekordnih 329 miliona tona 4% je veća u odnosu na prošlu godinu. U septembru je procjena potrošnje povećana za 10 miliona tona za visokoproteinske obroke u sektoru stočne hrane u odnosu na august. S obzirom na manju procjenu prošlogodišnjih krajnjih zaliha, ukupne krajnje zalihe su za 3 miliona tona manje u odnosu na prethodni mjesec, ali i dalje u skladu sa prosjekom. Projekcija trgovanja porasla je na 137 miliona tona, prvenstveno radi povećanja azijskih potreba od 3% u odnosu na prošlu godinu.

Pored rekordnih procjena ukupne dostupnosti predviđa se porast svjetskih zaliha na 114 miliona tona uslijed povećanja u Kini i drugim zemljama koja premašuju ugovorene količine kod najvećih izvoznika. Previđa se da će trgovina u sezoni 2016/2017. biti uglavnom nepromijenjena u odnosu na prošlogodišnju, na oko 40 miliona tona, što ukazuje na marginalni pad u odnosu na prošlu godinu i u skladu je s petogodišnjim prosjekom.

Izvor: IGC rujan 2016., Foto: bigstockphoto.com, miraclemoments


Tagovi

Žitarice Proizvodnja SAD Azija Svjetsko tržište


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.