Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema sjenaže
  • 08.08.2016. 18:00

Sve manje plastova sijena, baliranje učinkovitije

Komercijalizacija i povećana potreba proizvodnje na polja su donijela i mašine koje su zamijenile ljude.

  • 377
  • 17
  • 0

Sredina ljeta, jako sunce i miris pokošene trave je znak za radne akcije sakupljanja sijena. Uz cjelodnevni rad obavezno je išlo i druženje, jer takve akcije prikupljale su veliki broj ljudi iz lokalnog mjesta. Rezultat akcije i rada su visoki plastovi sijena poredani jedan do drugog ili raštrkani po polju, ostavljajući prizor prave seoske idile.

Takvi prizori danas su već tradicija, i na prste ruke se mogu nabrojati mjesta u kojima se takve dobrovoljne akcije dešavaju. Komercijalizacija i povećana potreba proizvodnje na polja su donijela i mašine koje su zamijenile ljude. Potreba za radnom snagom se uveliko smanjila kao vrijeme i obim rada, a rezultat su bale sijene u obliku kocke ili rolovane uz dodanu zaštitu od folije.

Tradicija i obilježje mjesta

Koševina i sakupljanje sijena za pojedina mjesta imaju posebnu vrijednost prožetu duboko kroz historiju dajući poseban značaj. Takav značaj lokalne zajednice uveliko mogu koristiti za ruralni razvoj i turizam, pa koševina i sakupljanje sijena prerasta u kulturnu manifestaciju. Takva manifestacija je prepoznatljiva i u BiH, održana početkom jula mjeseca “Strljanica” na Kupreškom polju. “Strljanica”, kao sinonim i simbol kupreške prosperitetne budućnosti, sve više prerasta regionalne okvire, i zadržava duh ruralnog ambijenta i razvoja.

Visokokvalitetna stočna hrana

U novije vrijeme sve više su u primjeni novi načini spremanja i konzerviranja leguminoza sjenažiranje, s ciljem smanjenja vlažnosti čime se dobija visokokvalitetna stočna hrana. Uvođenjem mehanizacije u polje olakšalo se i samo oblikovanje sjenaže za lakše spremanje i skladištenje. Razna priključna sredstva omogućavaju željeni oblik, dužinu i širinu baliranog sijena. Prolazeći pored polja mogu se uočiti rolovane bale sijena umotane u agro - stretch folije koje daju odlične rezultate konzerviranja, manja mogućnost kontaminacije sjenaže, a samim tim postiže se bolje zdravlje životinja i veći prinosi u proizvodnji.

Nove tehnologije spremanja sjenaže

Nove mašine i razna priključna sredstva pružaju šansu oblikovanja i spremanja sjenaže po želji. U praksi najzastupljenija su tri načina:

  • presovanje pokošene mase, baliranje u valjkaste bale i omotavanje stretch folijom
  • korištenje samoutovarne prikolice te gaženje mase u trenč silosima
  • spremanje sjenaže kombajnom i gaženje mase u trenč silosima ili skladištenje u plastičnim vrećama.

Košnju, sušenje, sakupljanje, utovar i istovar preuzela je mehanizacija, često jedan stroj obavlja sve navedene radnje, stoga sve je manje kosača, sakupljača zelene mase i poredanih plastova u polju čiji prizori bude sječanje i oživljavaju atmosferu seoske idile.


Tagovi

Ljeto Trava Sijeno Plastovi Polje Bale sijena Koševina Ruralni razvoj Strljanica Konzerviranje Stočna hrana Stretch folija Oblikovanje Mehanizacija Seoska idila


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.