Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 12.01.2017. 08:00

Sezona 2017/2018 bit će bogata pšenicom

Količine pšenice, kukuruza i soje pokazuju značajno smanjenje u odnosu na novembar 2016. što je u skladu s uobičajenim sezonskim trendovima no ipak u rangu s razinama iz 2015. godine.

Foto: Couleur/pixabay.com
  • 439
  • 43
  • 0

Količine pšenice, kukuruza i soje pokazuju značajno smanjenje u odnosu na novembar 2016. što je u skladu s uobičajenim sezonskim trendovima no ipak u rangu s razinama iz 2015. godine. Prateći dulja vremenska razdoblja volatilnost tržišta umjerena je za soju, veća za kukuruz te nepromijenjena kod pšenice.

Pritisak na cijenu pšenice

Dok su prosječne izvozne cijene pšenice bile malo više, na svjetskom tržištu pšenice i dalje prevladava općenito slabo stanje. Pritisak na cijene i dalje proizlazi iz obimnih zaliha, jake konkurencije među izvoznicima te zbog očekivanja daljnje akumulacije krajnjih zaliha do kraja sezone 2016/17.

Rušenje pojedinih cijena zbilo se zbog kontinuirane nesigurnosti oko raspoloživosti krušne pšenice najviše kvalitete, pogoršanja zimskih uvjeta koji su omeli završetak žetve u Kanadi, kao i prerana pojava mraza i vlage koji bi potencijalno mogli uzrokovati degradiranje usjeva u Australiji. Procjena da će usjevi pšenice u većini zemalja biti relativno bogati i u sezoni 2017/18 vjerojatno su dodatni razlog tendencije padanja cijena.

Slaba pojedinačna potražnja za kukuruzom

IGC GOI sub-indeks za kukuruz porastao je za gotovo jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, s višim izvoznim cijenama u SAD-u i Južnoj Americi, što je pokrilo pad cijena u Crnomorskoj regiji. Cijene u SAD-u potaknute su snažnom potražnjom za izvozom iako je profit bio ograničen povećanjem prodaje od strane samih poljoprivrednika, kako je žetva napredovala. Unatoč relativno slaboj pojedinačnoj potražnji za kukuruzom uslijed konkurencije iz SAD-a, cijene starog roda u Južnoj Americi su porasle. Cjenovne vrijednosti u Crnomorskoj regiji bile su neznatno niže usprkos potpori stabilnog trgovinskog interesa iz EU, ali i zbog logističkih poteškoća u Ukrajini zbog slabe dostupnosti teretnih vlakova.

Izvor: AMIS novembar 2016., obrada: TISUP, Foto: Couleur/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Pšenica Tržište Kukuruz Cijene Zalihe


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.