Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište pšenice
  • 29.08.2016. 15:00

Rusija postala najveći izvoznik pšenice

Sa ovogodišnjim izvozom pšenice i planiranim izvozom rekordnih 30 milijuna tona za sljedeću godinu, Rusija je zaobišla svoje glavne konkurente EU i SAD i postala najveći svjetski izvoznik te žitarice.

Foto: bigstockphoto.com
  • 198
  • 9
  • 0

Sa ovogodišnjim izvozom pšenice i planiranim izvozom rekordnih 30 milijuna tona za sljedeću godinu, Rusija je zaobišla svoje glavne konkurente EU i SAD i postala najveći svjetski izvoznik te žitarice.

Rusija konstantno pojačava izvoz pšenice na globalnom tržištu, što je posljedica napora vlasti i kompanija da ožive poljoprivredu zemlje. Slaba rublja i loša žetva u Njemačkoj i Francuskoj bili su ključni faktori za ovakav rasplet događaja na tržištu. Rusija izvozi i u zemlje u koje do sada nije izvozila.

Rekordan ruski izvoz od 30 milijuna tona

Ulazak Rusije na nova tržišta ne odgovara tradicionalnim izvoznicima, SAD-u, EU i Australiji jer im ruši cijenu. Rusija je već prodala svoju pšenicu Meksiku, koji je bio ovisan o uvozu iz SAD-a, a izvozi i u Alžir i Maroko, koji tradicionalno kupuju francusku pšenicu. Tu su i Mali, Malta i Burma.

Rusija će izvoziti pšenicu i u Indoneziju, koja je do sada bila najveći kupac australske pšenice, kao i u Egipat, Bangladeš i Mozambik, koji su već tradicionalni klijenti.

EU izvozi samo 27 milijuna tona žitarica

Prognoza za bruto prinos ruske pšenice porasla je na 72 milijuna tona, što je sedam milijuna tona više nego što je prognozirano u srpnju i 11 milijuna tona više od prošlogodišnje razine. Izvoz ruske pšenice dostići će rekordnih 30 milijuna tona, što će Rusiju staviti na vodeću poziciju u opskrbi pšenicom na svjetskom tržištu, ispred Europske unije, koja izvozi samo 27 milijuna tona žitarica.

Ministarstvo poljoprivrede SAD prognoziralo je da će izvoz pšenice za 2016/2017. godinu iznositi 25,5 milijuna tona. U srpnju je Rusija izvezla oko 2,5 milijuna tona pšenice, a za kolovoz se predviđa izvoz između 3 i 3,2 milijuna tona. Prema prognozi BMI u idućih pet godina Rusija, Ukrajina i Kazahstan će postati glavni dobavljači pšenice za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Izvor: blackseagrain.net, Foto: bigstockphoto.com


Tagovi

Izvoz Rusija Tržište pšenice


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."