Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup kukuruza
  • 22.11.2016. 18:00

Prinosi odlični, niska otkupna cijena kukuruza

Iako je otkupna cijena zasad niska, poljoprivrednici nemaju problema s plasmanom proizvoda, jer domaći mlinovi, proizvođači stočne hrane i izvoznici otkupljuju kukuruz.

Foto: Bigstockphoto/simazoran
  • 234
  • 9
  • 0

Ovogodišnji prinos kukuruza je jako dobar, pa je tako na zemljištu izrazite kvalitete preko deset tona po hektaru, a prinosi na slabijim zemljištima su do šest tona.S obzirom na odličan urod, ne očekuje se da će doći do porasta otkupne cijene, piše oslobodjenje.

Iako je otkupna cijena zasad niska, poljoprivrednici nemaju problema s plasmanom proizvoda, jer domaći mlinovi, proizvođači stočne hrane i izvoznici otkupljuju kukuruz. Otkupna cijena kukuruza u RS-u je 0,25 feninga, odnosno 250 KM po toni dok na području FBiH Klas najvećim dijelom otkupljuje kukuruz po cijeni 30 ili 35 feninga po kilogramu, u zavisnosti od kvalitete.

Potrebno je jedno mistarstvo na razini države

"Ova otkupna cijena je opet relativno niska, ali kada uračunate da na sve to imamo podsticaje na obrađenu zemlju i proizvedeni kukuruz, onda i nije sve toliko loše kako se predstavlja. Budući da se u RS-u i FBiH razlikujemo u mnogo čemu, prvenstveno o pitanju poticaja, nije ni čudno što imamo problema sa Evropom, jer nemamo jedno ministarstvo na nivou države pa da to bude jednoobrazno", rekao im je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Najviše izvoz ide u Tursku, u obliku brašna ili u zrnu, te tako 90% naše proizvodnje odlazi tamo, a cijena varira od otkupljivača i zavisi od kvalitete proizvoda.

Foto: Bigstockphoto/simazoran


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Otkup Cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.