Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opasne mašine
  • 08.10.2016. 17:00

Oprez u radu s beračima za kukuruz!

Najveću opasnost za rukovaoce predstavljaju otkidački valjci. U slučaju da se u toku rada zaguše otkidački valjci veliki broj rukovaoca često pokuša da ih odguši, a da pri tom ne isključi kardansko vratilo. Praksa je da pogon vratila ostane uključen, a da se rukom izvlače zagušene stabljike.

Foto: sip.sl
  • 159
  • 6
  • 0

Ovih dana intezivna je žetva odnosno berba jesenjih biljnih vrsta, između ostalog i kukuruza. Nažalost, nerijetka je pojava da se u javnosti, u jeku berbe kukuruza čuju vijesti o povredama na radu s ovim priključnim mašinama.

Berba se u velikoj mjeri obavlja beračima kukuruza u klipu. Ovako ubran kukuruz se kasnije skladištiti, uobičajeno u čardacima gdje se suši prirodnim putem.

Berači kukuruza su vučene mašine pogonjene traktrom, preko kardanskog vratila. Kako berači imaju više pokretnih radnih elemenata predstavljaju opasnost za povrijeđivanje rukovaoca. Zato, da bi se izbjegle teške povrede koje dovode i do amputacija ruke ili šake, što su u praksi nažalost dešava, u radu s beračima kukuruza, treba biti posebno oprezan.

Pogon berača obavezno isključiti!

Najveću opasnost za rukovaoce predstavljaju otkidački valjci. U slučaju da se u toku rada zaguše otkidački veliki broj rukovaoca često pokuša da ih odguši, a da pri tom ne isključi kardansko vratilo. Praksa je da pogon vratila ostane uključen, a da se rukom izvlače zagušene stabljike.

Tada se, najčešće i dešavaju povrede šake i ruke jer u trenutku odgušenja valjci počinju da se obrću velikom brzonom uvlačeći stabljiku ali i najprije dio odjeće, najčešće rukav, šaku i ruku jer je brzina reagovanja čovjeka u tom momentu manja od brzine reagovanja valjaka. Stoga je pri zagušenju otkidačkih valjaka i napuštanje kabine traktora obavezno prvo isključiti pogon kardana!

Foto: sip.sl


Tagovi

Opasnost Kardansko vratilo Berač za kukuruz Povrede Otkidački valjci


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.