Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 25.07.2015. 07:30

Ojačana funta stvara pritisak na cijene uljarica!

Iako kretanje valuta stvara pritisak, gledajući objektivno, cijene uljarica su niske, što podupire potražnju. Globalno, usjevi uljane repice ne pokazuju dobre rezultate.

Foto: depositphotos.com, jovanjaric
  • 64
  • 4
  • 0

Pritisak na britanske cijene soje, suncokreta i uljane repice raste kako raste i vrijednost funte. Tržište spašava to što je potražnja za uljaricama na visokoj razini, u skladu s proizvodnjom. Pozitivne prognoze vremena povlače za sobom i prognoze za povećanje zaliha, odnosno veće urode.

Usjevi uljane repice ne pokazuju dobre rezultate te još uvijek vlada velika zabrinutost oko kvalitete prinosa. Iako se očekuje poboljšanje vremenskih uvjeta, za neke je usjeve prekasno.

Cijene uljarica niske - veća potražnja!

Snaga funte i velike zalihe soje nastavljaju stvarati pritisak na britanske cijene uljarica. No, približno jednaka globalna proizvodnja i potražnja za uljanim sjemenkama (uljana repica, soja, suncokret) pomaže otkloniti loša kretanja na tržištu uljarica. Vrijeme u SAD-u se stabilizira pa se tako na to nadovezuju i pozitivne prognoze zaliha soje, a cijene budućnosnica lagano padaju, ali su još uvijek za 7% više nego prošlog mjeseca. Gledajući objektivno, cijene su niske, što podupire potražnju.

Padaju prognoze za uljanu repicu

Oilworld je reducirao prognoze uroda uljane repice za EU i svijet u sezoni 2015/16. Očekuje se globalna proizvodnja od 64Mt, za 1.8Mt niže od prognoze za lipanj (65.8Mt). Nadalje, EU prognoza je reducirana za 0.5Mt naspram lipnja (22Mt). Pad prognoza uroda najviše je pogodio tržište u lipnju. Kanadska proizvodnja uljane repice mogla bi dosegnuti petogodišnji minimun u sezoni 2015/16, jer službene procjene kažu da je u Alberti, koja je središte proizvodnje te uljarice, 35% repice u jako lošem stanju.

Usjevi su oštećeni mrazom u kasno proljeće te su nakon toga doživjeli ekstremnu sušu. Kiše koje se očekuju ovog tjedna donose olakšanje, no za neke je usjeve jednostavno prekasno.

Foto: depositphotos.com, jovanjaric


Tagovi

Urod Potražnja Cijene uljarica Zalihe soje Cijene uljane repice Funta Pritisak Cijene soje Cijene suncokreta Vrijednost funte Loše stanje usjeva


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]