Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja strnih žita
  • 09.06.2016. 12:00

Očekuje se iznadprosječan prinos pšenice!

Stanje pšenice i strnih žita generalno je dosta dobro i očekujemo dobar kvalitet i nešto veći prinos od prosječnog, više od četiri tone pšenice po hektaru", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede RS Boris Pašalić.

Foto: vladars.net
  • 1.155
  • 55
  • 0

​Predstavljanjem rezultata naučnoistraživačkog rada i sortimenata strnih žita Poljoprivrednog instituta Srpske u Banjaluci te obilaskom polja u bijeljinskom Novom selu održana je tradicionalna manifestacija "Dani polja strnih žita".

"Stanje pšenice i strnih žita generalno je dosta dobro i očekujemo dobar kvalitet i nešto veći prinos od prosječnog, više od četiri tone pšenice po hektaru", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić dodajući da je u Republici Srpskoj pšenicom zasijano 40.000 hektara, a pod strnim žitima je ukupno 60.000 hektara.
"Važno je da smo održali proizvodnju pšenice i da ona raste", istakao je Pašalić i podsjetio da je prošle godine pod pšenicom bilo oko 30.000 hektara.

Ranija žetve pšenice

Ove se godine očekuje nešto ranija žetva pšenice u odnosu na prethodne, a resorno ministarstvo će, prema Pašalićevim riječima, do kraja juna okupiti proizvođače i otkupljivače i pokušati da posreduje kod dogovaranja otkupne cijene pšenice.
Pašalić je najavio i da će Ministarstvo poljoprivrede isplatiti domaćim proizvođačima pšenice premiju od 250 KM po hektaru u jednoj tranši, kao i premiju za predatu pšenicu kao prošle godine, oko pet feninga po kilogramu.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ove godine organizovalo 35 manjih demo-ogleda na 30 hektara i 14 makrosortnih ogleda, od čega su četiri ogleda strnih žita.
Na oglednom polju u Novom Selu na dva hektara je zastupljeno 46 sorti strnih žita iz devet selekcijskih kuća, a proizvođači su prvi put na parcelama mogli da vide 11 novih sorti.

Za dobar kvalitet žita zaslužni su i stručnjaci Poljoprivrednog instituta RS koji su u Banja Luci predstavili nove sorte tritikalea, pšenice, raži, zobi, ječma, a koje, kažu, postižu izuzetno dobre prinose u domaćim agroekološkim uslovima.

Institut proizveo 43 vlastite sorte

Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja naveo je da Institut ima ukupno 43 vlastite sorte strnih žita, krmnog i industrijskog bilja, povrća, kao i hibride kukuruza.

"Do sada je u Institutu stvoreno 12 sorti pšenice, po dvije sorte ječma i tritikalea, po jedna sorta raži i zobi, deset hibrida kukuruza, po četiri sorte soje i lucerke i drugo", naveo je Trkulja.

Inače, zadnjih deset godina Zavodu za strna žita Poljoprivrednog instituta priznato je 14 sorti ozime pšenice: Sarajka, Ukrina, Pliva, Rea, Vrbas, Stojanka, Jelena, Granada, Banjalučanka, od kojih se Kristina, Prijedorčanka, Orion, Bosanka i Nova Bosanka nalaze u proizvodnji. Takođe, 2 sorte tritikalea Viktor i Oskar, 2 sorte ječma Oziris i Kosta te 1 sorta raži Oktavija.

Navedene sorte, navode na stranici Instituta, se nalaze u proizvodnji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koje su potvrdile svoj kvalitet na tržištu u konkurenciji sa stranim sortama.

Foto: vladars.net


Tagovi

Poljoprivredni institut Srpske Dani polja strnih žita Banja luka Zdrava hrana Žitarice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]