Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište
  • 21.10.2016. 18:00

Nastavljen rast svjetskih i američkih zaliha soje

Prinosi američke soje, koja je posijana na rekordnim površinama, doprinijeli su naglom premašivanju globalnih projekcija roda te uljarice za sezonu 2016/17.

Foto: pixabay.com/charlesricardo
  • 144
  • 14
  • 0

Proizvodnja soje na svjetskom nivou premašiće prvobitna očekivanja, potvrđeno je u nedavno objavljenom USDA izvještaju svjetske ponude i potražnje.

Prinosi američke soje, koja je posijana na rekordnim površinama, doprinijeli su značajnom premašivanju globalnih projekcija roda te uljarice za sezonu 2016/17. U međuvremenu, globalne zalihe žitarica, su prema prognozama nešto niže od prošlomjesečnih.

Trgovina u Južnoj Americi uticala na rast zaliha soje

USDA je u prognozi o zalihama soje na globalnom nivou, podigao predviđenu količinu na kraju sezone 2016/17, za preko 5Mt u odnosu na izvještaj iz prošlog mjeseca. Revidirane projekcije zaliha soje, koje iznose 77,4 Mt, sada su povećane u poređenju sa sezonom 2015/16, kada je prognozirano smanjenje zaliha te uljarice. Prema prethodnom izvještaju agencije Reuters, to je samo neznatno povećanje od 1,2Mt u odnosu na podatke iz sezone 2014/15, ali ipak iznad očekivanja uljarske industrije.

Istraživanje o povećanju zaliha temelji se na podacima južnoameričke trgovine i njenom otvaranju akcija u 2015/16 kao i prognozama o povećanoj proizvodnji za 2016/17. U prognozama se navodi da su Sjedinjene Američke Države zbog većih prinosa, u sezoni 2016/17, podigle proizvodnju za 1,9Mt to jest na 116,2Mt. Međutim, treba napomenuti da je to, ipak, niže od očekivanja koja je u svom izvještaju naveo Reuters.

U Brazilu, gdje je sjetva soje u toku, proizvodnja je porasla na rekordnih 102Mt u poređenju sa prethodnih 96,5Mt, piše u najnovijem izvještaju koji je objavio CONAB.

Smanjuju se zalihe kukuruza

Globalne i američke prognozirane zalihe kukuruza u Americi i na globalnom nivou, za sezonu 2016/17, smanjene su u odnosu na procjene iz septembra. Veća globalna tražnja u kombinaciji sa manje proizvedenom količinom dovela je do smanjenja zaliha te žitarice. Veći učinak u proizvodnji se očekuje od Brazila, zbog proširenja površina pod kukuruzom, ali ovo je više nadoknada slabije proizvodnje u SAD i Evropskoj uniji.

Tijesne procjene prinosa kukuruza u Sjedinjenim Američkim Državama i procjene povećanja izvoza ukazuju na smanjenje prognoziranih zaliha za 1,6 Mt. Međutim, očekivane zalihe u Americi od 58,9Mti dalje su za gotovo 15Mt veće nego na kraju 2015/16.

Mt-megatona

Izvor: www.cereals.ahdb.org.uk

Foto: pixabay.com/charlesricardo


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Uljarice Žitarice Soja Kukuruz Market report SAD Brazil


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.