Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenji usjevi
  • 05.01.2017. 12:00

Mraz nanio štete usjevima, snijeg ih spašava

Snijeg koji je pao donosi izolaciju, ali i stvara solidnu količinu vlage, koja je nedostajala površinskom sloju.

Foto: Pixabay/kelseyannvere
  • 1.122
  • 55
  • 0

Snijeg koji je pao može spasiti jesenje usjeve kojima su niske temperature i dugotrajan mraz nanijeli štetu. Snježni pokrivač stvorit će solidnu količinu vlage, koja je nedostajala površinskom sloju, kažu poljoprivrednici u BiH.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, je rekao da je ovaj snijeg koji je pao prije tri dana spas u pravi čas. Dodao je da, kada bi palo još malo snijega, to bi, osim izolacione zaštite, usjevima obezbijedilo dodatne količine vlage, kazao je za nezavisne.

Strah od većeg minusa

No poljoprivrednici strahuje od još većeg minusa. Prijeđu li kritičnu tačku od minus 15 stepeni, prouzrokovat će veću štetu na usjevima prije svega pšenice i ječma. Kako im je rekao Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH u Sektoru tuzlanskog kantona, pšenica je doživjela šok. Već je počela da žuti, sad je malo snijeg pokrio, ali je pitanje da li će se oporaviti. Prihranjivati je mogu tek u februaru pa će se tek tada vidjeti pravo stanje.

Nedžad Bićo, koordinator Udruženja poljoprivrednika u BiH, kaže da štete u FBiH nije bilo i da je ovaj snijeg idealan da zaštiti usjeve od niskih temperatura. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopštili su da niske temperature u prethodnom periodu nisu negativno uticale na strna žita, ali da bi se to dogodilo da nije pao snijeg, koji je odličan izolator. Za usjeve bi bilo dobro da se snijeg zadrži.

Foto: Pixabay/kelseyannvere


Tagovi

Jesenji usjevi Mraz Snijeg Štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#telad i umiljati pas