Evropska proizvodnja biljnih proteina je deficitarna - nedostaje gotovo 70 posto potreba koje nadomještamo ponajviše uvozom soje.
Premda evropska poljoprivreda ovisi o uvozu biljnih proteina te je potrebno nadoknaditi zaostatak vlastite proizvodnje, i dalje se nastavilo s uvozom jeftine soje umjesto da se krenulo u ulaganja u istraživački rad kojemu bi cilj bio poboljšanje europske produktivnosti biljnih proteina koji su važni u ishrani stoke zbog proizvodnje mesa i mlijeka. Stoga su zastupnici ponovno tražili raspravu te je na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta održano saslušanje o poboljšanju opskrbe EU biljnim proteinima.
Europska proizvodnja biljnih proteina je deficitarna - nedostaje gotovo 70% potreba koje nadomještamo ponajviše uvozom soje. Biljke koje sadrže proteine poput mahunarki daju dobre rezultate u ljudskoj prehrani, zamjenjuju ugljikohidrate, daju osjećaj sitosti, smanjuju kolesterol te su izvor važnih hranjivih tvari Bernhard Schaefer, voditelj pokusne farme na Sveučilištu primijenjenih znanosti FH Südwestfalen Fachbereich Agrarwirtschaft Soest u Merklingsenu, rekao je da su oni u pokusnoj proizvodnji mahunarki uspjeli smanjiti emisiju stakleničkih plinova, a osim toga mogući su i drugi efekti - smanjenje upotrebe sredstava za zaštitu biljaka i izbjegavanje fenomena da uzročnici bolesti postanu otporni na ista ta sredstva.
Europska unija uvozi 25-35 milijuna tona soje i sojinog brašna što čini 60-70% ukupne stočne hrane u EU!
Evropa je prvi izvoznik pšenice u svijetu a kao uvoznik soje nalazi se na visokom drugom mjestu. Jesu li i usjevi mahunarki svojevrsna "siročad" među usjevima u EU?, zapitali su se zastupnici. Nekada je proizvodnja proteinskih biljaka bila velika, a sada je unutar EU pala jer proizvodnja mahunarki nije dovoljno atraktivna.
Matthias Kron koji predsjedava udrugom "Dunav - soja" predstavio je inicijativu dunavskih zemalja i različitih sektora da se proizvede dovoljno vlastite soje i da se ona označava kao GMO-free. Rekao je da se mora uspostaviti bolji i raznovrsniji način sjetve soje i promovirati drugačiji način vođenja poljoprivrede kako bi se smanjila ovisnost o uvozu. Maria Pelletier, članica francuskog Odbora za ekološku poljoprivredu, predsjednica nevladine udruge "Budući naraštaji" istaknula je da je potrebno uvesti poticajne mjere u okviru zajedničke poljoprivredne politike i nastaviti istraživanja.
"EU mora prestati biti ovisna o uvozu biljnih proteina jer je opasno u tolikoj mjeri ovisiti o jednom proizvodu koji je iz uvoza. Prosječni proizvođač mlijeka kao prvi trošak navodi hranu za stoku, drugi radnu snagu što znači da dvostruko više troši za stočnu hranu u odnosu na radnu snagu. Svaki drugi proizvođač mlijeka nema zarade!",dodao je David McNorthon, direktor tvrtke Soja UK.
Moramo imati multidisciplinarni pristup i maksimalno povećati proizvodnju soje, bez da prijeđemo na GMO. "Imamo dobru genetiku, ali moramo maksimalno povećati proizvodnju soje i lupina, unaprijediti popularnost graška i graha, moramo koristiti i djetelinu, alge... Moramo prijeći i na ozelenjavanje, ali trebamo i priznati višu energetsku vrijednost koju dobivamo jer je balans ugljika bolji kod proteinskih biljaka nego kod tzv. biljki koje se uzgajaju za biogoriva", rekao je McNorthon.
On je kritizirao nedostatak financijske potpore za mahunarke koja je ukinuta 1992. kada je EU prestala prerađivati grah i grašak i zato nije čudno da imamo problem s biljnim proteinima. Važno je da shvatimo zašto EU uvozi 25-35 milijuna tona soje i sojinog brašna što čini 60-70% ukupne stočne hrane u EU. "Kada bi prestali dolaziti ti brodovi, bili bi u velikom problemu jer u posljednjih 15 godina ovisni smo o uvozu soje", bio je jasan McNorthon.
"EU je u stanju proizvesti dovoljno soje za vlastite potrebe, ali isto tako i dovoljno biljnih proteina kroz mahunarke, grašak i grah što su sada potvrdili i stručnjaci. Imajući u vidu da je ova godina proglašena godinom mahunarki iznimno je važno povećati upotrebu mahunarki ne samo u prehrani životinja nego i u prehrani ljudi", rekla je zastupnica Marijana Petir.
Foto: www4.fh-swf.de
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica