Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u nebo
  • 09.02.2017. 12:00

Loše vrijeme i skupo gorivo ugrožavaju proizvodnju

Ne padne li u februaru još snijega, usjevi u ovoj godini mogli bi biti smanjeni od 50 do 70%.

Foto: Pixabay/ivabalk
  • 651
  • 77
  • 0

Suho tlo uprkos padavinama zabrinjava poljoprivrednike. Ne padne li u februaru još snijega, usjevi u ovoj godini mogli bi biti smanjeni od 50 do 70%, slično kao 2015. godine, kada su bile velike suše.

"Zemlja je toliko suha, tako da nam je jasno da se neće ponoviti kao prošle godine kada su kiše padale, kao da su bile po našoj narudžbi. To se desi jednom u stotinu godina. Ostaje nam da gledamo u nebo i očekujemo što više snijega kako bismo mogli imati obradivu zemlju s dovoljno vlage", rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS za avaz.

Svi usjevi su ugroženi

Da bi se zemlja dobro natopila i zadržala, pojašnjava on, potrebne su daleko veće količine snijega, jer kiše nisu te koje mogu napraviti akumulaciju vlage.

"Ako ostane ovakvo stanje, osjetit ćemo na svim usjevima, od žitarica, kukuruza, trave, voća, povrća... Dakle, svi usjevi su ugroženi i to će bitno utjecati i na kvalitet proizvoda", napominje Usorac dodajući da će BiH zbog toga biti primorana povećati uvoz prehrambenih proizvoda, a koji će, prema svemu sudeći, biti skuplji nego prethodnih godina.

Uz vrijeme, poljoprivrednike zabrinjava i poskupljenje goriva prije početka proljetne sjetve.

"Skok cijene nafte obično sa sobom povlači poskupljenje repromaterijala, prije svega hemijske industrije poput sredstava za zaštitu i mineralnih đubriva. To će sigurno poskupjeti poljoprivrednu proizvodnju i biće problema s obavljanjem svih radnji na vrijeme, pogotovo ako na vrijeme ne stignu subvencije", rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS za nezavisne.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika, upozorava da vlast ne bi smjela dozvoliti dalji rast cijene goriva, barem za poljoprivredu.

"Regresirano gorivo je kao zavezan mačak u vreći. Stalno se obećava, a mi nismo već šest mjeseci dobili podsticaje za mlijeko, kao ni pet feninga za prošlogodišnji urod pšenice", rekao je Maletić.

Skuplje gorivo poskupljuje sve

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, Sektor Tuzlanskog kantona, kaže da se za kompletnu obradu do sjetve troši preko 80 litara goriva, što znači da je u odnosu na prošlu godinu već sad za 16 KM skuplja obrada jednog hektara zemljišta. Dodao je da u Tuzlanskom kantonu nikad nije manje zasijano pšenice u zadnjih 20 godina upravo zbog skupe obrade i repromaterijala, ali i zbog, kako kaže, neisplaćenih podsticaja u FBiH.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, predviđa da će poskupljenje izazvati tzv. domino efekat i rezultat će biti mnogo veći nego samo poskupljenje goriva kao takvo.

Foto: Pixabay/ivabalk


Tagovi

Gorivo Vrijeme Poljoprivreda Poskupljenja Proljetna sjetva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.