Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiselost tla
  • 18.12.2016. 10:00

Kalcifikacijom riješiti kupreška kisela tla

Preduvjet boljeg i bržeg razvoja poljoprivrede na prostoru kupreške visoravni je provođenje mjera kalcifikacije.

  • 574
  • 26
  • 0

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, u Kupresu je održana jednodnevna radionica-okrugli stol, pod nazivom "Kiselost tla - ograničavajući čimbenik razvoja poljoprivrede na kupreškoj visoravni". Na radionici su govorili prof.dr.sc. Radica Ćorić, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Mostar, akademik Vladimir Bermanec - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb te prof.dr.sc. Ivica Kisić, Agronomski fakultet Sveučilišta Zagreb.

Tijekom izrade stručne studije, "Karta uporabne vrijednosti poljoprivrednog zemljišta za općinu Kupres",čiji je naručitelj bilo Ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva, analizom uzoraka zemljišta, evidentirane su veće površine kiselih tala koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju.

Suvišna kiselost tla je ograničavajući čimbenik koji u velikoj mjeri određuje učinkovitost svih biljno-uzgojnih zahvata na poljoprivrednim gospodarstvima. Kalcifikacija je danas na prostoru Hercegbosanske županije potpuno zapostavljen zahvat, što je u slučaju korištenja jako kiselih tala temeljni problem kojeg treba riješiti.

Upravo na prostoru kupreške visoravni dominiraju izrazito kisela tla. Iz toga razloga preduvjet boljeg i bržeg razvoja poljoprivrede na ovom prostoru je provođenje mjera kalcifikacije. Cilj radionice je bio ukazati na problem kiselosti tala i rješavanje ovog ograničavajućeg faktora u postizanju većih prinosa poljoprivrednih kultura, navodi se na stranici Vlade HBŽ.


Tagovi

Kiselost tla Kupres Kalcifikacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.