Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 02.06.2015. 09:00

El Nino - kiša i profit za brazilske usjeve?

Hoće li Brazil imati koristi od El Niña? Ako se prognoze ostvare, to bi moglo značiti iznadprosječne oborine za ključne regije proizvodnje brazilskih žitarica i uljarica - što bi donijelo određene prednosti.

Foto: depsoitphotos.com,
  • 71
  • 3
  • 0

Već je gotovo dva mjeseca površinska temperatura mora dosegla pragove pogodne za razvoj vremenske nepogode El Niño, pa je sve izglednije da će se do kraja godine i razviti, kako predviđaju meteorolozi - a najviše će pogoditi obale Brazila. Ako se prognoze ostvare, to bi moglo značiti iznadprosječne oborine za ključne regije proizvodnje brazilskih žitarica i uljarica.

U Mato Grosso, državi koja drži najveću proizvodnju soje, El Niñobi mogao donijeti veću količinu padalina i prije kraja godine, što bi u velikoj mjeri pomoglo poljoprivrednicima koji će soju sijati usezoni 2015/16. Nadalje, druga i treća ključna država za uzgoj uljarica, Parana i Rio Grande do Sul, također bi se mogle naći na ovom popisu pa ih čeka potencijalno poboljšanje uvjeta usjeva. Iako bi El Niño mogao dovesti do idealnih uvjeta za usjeve u Brazilu, također može značiti visoke temperature i velike suše za Aziju i istočnu Afriku.

Američko Ministarstvo poljoprivrede već je nagovijestilo loše tržišne prognoze za soju, no ovakvi poboljšani uvjeti za južnoameričke usjeve vrše daljnji pritisak na cijene uljarica i njihov utjecaj ostat će u središtu pozornosti na tržištu uljarica.

Kako sjetva napreduje - cijene soje padaju

Budućnosnice američke soje postavljaju nove rekorde, u niskim vrijednostima. Cijena im nije bila tako niska od listopada 2014. 26. svibnja, zatvorene su na 338,93 dolara/t, što je pad od 8,73 dolara/t na tjednoj razini, jer napredak američke soje je iznadprosječan. Do 24. svibnja 61% očekivanog područja bilo je zasijano sojom, što je pomak i na godišnjoj razini, ali i petogodišnjem prosjeku. Osim toga, 32% drugih kultura posijano je do 24. svibnja, što je nagovještaj također odličnih prognoza uroda, ali to je ipak bilo pogubno za cijene. Kako cijene soje uvelike utječu na vrijednost drugih uljarica, možemo ovaj negativni trend očekivati i za njih.

Foto: depsoitphotos.com, @Sziban


Tagovi

Sjetva Suša Usjevi Cijene Oborine Brazil SAD Padaline Proizvodnja soje Temperature Afrika Azija Vremenska nepogoda Tržište uljarica Prognoze Budućnosnice Mato Grosso Parana Rio Grande do Sul


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."