Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 07.02.2017. 12:00

ASN ili KAN za prvu prihranu ozimih žitarica

Pravovremena prva prihrana važna je za sve žitarice, a naročito za ječam. Izostanak ove prihrane ili pak kašnjenje u njenoj provedbi najviše utječe na smanjenje potencijalnog prinosa zrna zbog manjeg broja klasova u žetvi.

Foto: jackmac
  • 982
  • 31
  • 0

Pravovremena prva prihrana važna je za sve žitarice, a naročito za ječam. Uz to što ova prihrana utječe na koncentraciju klorofila u listu, intenzivniju fotosintezu i rast biljaka njena presudna uloga je u formiranju primarnog i sekundarnog izboja u busu, koji predstavljaju produktivne vlati jer nose klas.

Izostanak ove prihrane ili pak kašnjenje u njenoj provedbi najviše utječe na smanjenje potencijalnog prinosa zrna zbog manjeg broja klasova u žetvi.

Optimalno vrijeme za prvu prihranu ne može se unaprijed preporučiti jer ovisi o vremenskim prilikama. Svakako treba izbjegavati prvu prihranu po hladnom vremenu i smrznutom tlu kada su biljke ionako u stanju mirovanja. Temperaturni prag za kretanje vegetacije je 5ºC, a kretanjem vegetacije povećava se i potreba za hranivima tako da se ova temperatura smatra i pragom za provedbu prve prihrane.

U prvoj prihrani preporuča se primjena dušičnih gnojiva i to gnojiva koja sadrže dušik u amonijskonitratnom obliku, kao što su ASN i KAN tvrtke Petrokemija.

Kada odabrati ASN za prvu prihranu?

ASN je mineralno gnojivo koje sadrži 26% dušika, od čega je 20% u amonijskom obliku, a 6% u nitratnom. Uz dušik sadrži i 15% sumpora topivog u vodi. Kombinacijom ovih hraniva pospješuje se njihova iskoristivost. Poznato je da sumpor pospješuje usvajanje dušika od strane biljaka, a osim toga primjenom ovog proizvoda omogućuje se i oslobađanje sekundarnih hraniva u tlu kao što su mangan, željezo i bor.

ASN treba odabrati za primjenu na neutralnim i alkalnim tlima s manjim sadržajem organske tvari.

Kada odabrati KAN za prvu prihranu?

KAN sadrži 27% dušika, od čega je 13,5% u amonijskom obliku i 13,5% u nitratnom obliku. Uz dušik sadrži još 6,5-8,5% kalcija i 4,5-5,5% magnezija. Kalcij je vrlo važan zbog održavanja strukture tla dok je magnezij sastavni dio klorofila i kao takvi korisni su i potrebni biljkama za njihov normalan rast i razvoj. S obzirom na sastav KAN ima prednost ako se primjeni na kiselim tlima jer će kalcij blagotvorno djelovati na snižavanje kiselosti i povećanje dostupnosti hraniva biljkama.

Koju količinu gnojiva primjeniti u prvoj prihrani?

Količina ASN-a ili KAN-a potrebna za prvu prihranu ovisi o puno faktora. Najvažniji su:

  • uzgajana kultura
  • količina oborina od sjetve do prve prihrane
  • izabrana sorta

Za prihranu pšenice primjenjuje se veće količine gnojiva nego za prihranu ječma i drugih kultura sklonih polijeganju. Isto tako ukoliko je palo više oborina u periodu nakon sjetve pa do prve prihrane gnojidba mora biti pojačana. Ukoliko je izabrana sorata otporna na polijeganje također se može primjeniti veća količina dušičnog gnojiva. Svakako treba naglasiti da će za prvu prihranu biti sasvim dovoljno 40-60 kg/ha dušika. To bi značilo 150-220 kg/ha ASN-a ili KAN-a.

Za više informacija o prihrani ozimih žitarica obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: jackmac34/pixabay.com


Tagovi

Gnojivo Petrokemija Prihrana Ozime žitarice KAN ASN


Partner

Petrokemija d.d.

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
tel: +385 (0) 44 647 035, e-mail: mpc@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr