Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DowAgroSciences
  • 03.10.2016. 15:00

Arylex active - inovativno sredstvo zaštite bilja

Arylex active po svojim karakteristikama potpuno ispunjava nove zahtjeve zaštite bilja i savremene poljoprivredne proizvodnje.

Foto: Bigstockphoto.com/valio
  • 604
  • 28
  • 0

U okviru svojih inovacija, Dow AgroSciences je stvorio novu aktivnu materiju Arylex active, koja je ove godine na tržište Evrope stigla kao herbicid namijenjen suzbijanju velikog broja širokolisnih korova u usjevima strnih žita.
Prvi član kemijske klase, arilpikolinata, Arylex predstavlja novu generaciju herbicida sa jedinstvenim mehanizmom djelovanja koji nudi povećanu selektivnost ka gajenom usjevu uz poboljšanu kontrolu korova i fleksibilnost u proizvodnji.

Način djelovanja ArylexTM active

Po načinu djelovanja Arylex je sistemični herbicid iz grupe auksina, koje biljke usvajaju korijenom i listovima. Nakon usvajanja molekul Arylexa u osjetljivim biljkama, prelazi u aktivan oblik i prenosi se do apikalnog meristema, odnosno tačke rasta biljaka. Arylex rapidno prodire u ćelije rasta i u ćelijskom jezgru se vezuje za posebne auksin receptore AFB5. Ovo mjesto vezivanja izdvaja Arylex od drugih herbicida iz grupe auksina.

Veoma fleksibilan u pogledu primjene, Arylex se u strnim žitima može primjenjivati od fenofaze bokorenja pa sve do pojave zastavičara. Ispoljava punu efikasnost već pri malih dozama primjene (5-7,5 g/ a.m. po hektaru) i suzbija veliki broj invazivnih korovskih vrsta među kojima i nekoliko rezistentnih na herbicide iz grupe ALS inhibitora. Arylex uspješno kontroliše: Amaranthus retroflexus, Centaurea cyanus, Chenopidum album, Consolida orientalis, Fumaria officinalis, Galium aparine, Geranium spp., Lamium spp., Papaver rhoeas, Stellaria media, Veronica persica.

Najvažnije karakteristike

  • Kontrola velikog broja širokolisnih korova u strnim žitima i drugim usjevima (suncokret, uljana repica)
  • Efikasno suzbijanje korova i u nepovoljnim klimatskim uslovima kao što su niske temperature ili u uslovima suše
  • Suzbijanja rezistentnih korovskih vrsta
  • Nema ograničenja u plodoredu
  • Povoljan ekotoksikiloški profil

Kao odgovor na zahtjeve različitih tržišta, Dow AgroSciences, je razvila nekoliko proizvoda koje čini kombinacija Arylex active i drugih aktivnih materija kao što su: florasulam, piroksulam, aminopiralid, fluroksipir i dr. Na naše tržište uskoro stiže proizvod Quelex koji čini kombinacija Arylex active i aktivne materije florasulam. Zaključuje se da Arylex active po svojim karakteristikama potpuno ispunjava nove zahtjeve zaštite bilja i savremene poljoprivredne proizvodnje.
Za više informacija o samom proizvodu kontaktirajte DowAgro Sciences VmbH na jedan od niže navedenih kontakata!

Foto: Bigstockphoto.com/valio84sl


Tagovi

Biljke Korovi Herbicid Širokolisni korovi Strna žita Dow AgroSciences VmbH ArylexTM active Arilpikolinat Florasulam Quelex


Partner

Dow AgroSciences

Knez Mihailova 33, 11000 Beograd, Srbija
tel: +381 (0) 60 42 44 370, e-mail: bparadzik@dow.com web: http://www.dowagro.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]