Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjena supstanca
  • 15.11.2016. 12:00

Zbog hloramfenikola pojačane kontrole mlijeka

Laboratorijskim ispitivanjem sirovog mlijeka, u dva uzorka na području općine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo antibiotika hloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži.

Foto: Pixabay/couleur
  • 156
  • 6
  • 0

Zbog nedavno utvrđenog antibiotika hloramfenikola, supstance koja je u BiH strogo zabranjena za liječenje životinja namijenjenih za proizvodnju hrane, obavit će se uzorkovanje i pojačane kontrole proizvođača i mljekara u FBiH. Naime, farma na području opštine Gornji Vakuf na kojoj je pronađen zabranjeni antibiotik hloramfenikol u mlijeku biće pod nadzorom narednih 12 mjeseci, potvrdio je Nermin Smajlagić, glavni federalni veterinarski inspektor, pišu nezavisne.

Kako im je rekao, biće sprovedena ozbiljnija istraga da se utvrdi stvarni izvor i količina onečišćenja štetnim materijama. Dodaje da je ovo prvi slučaj ove vrste.

Podsjećamo, laboratorijskim ispitivanjem sirovog mlijeka, u dva uzorka na području opštine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo hloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži. Ispitivanje je obavljeno u okviru godišnjeg praćenja ostataka veterinarskih lijekova i kontaminanata na cijeloj teritoriji BiH.

Foto: Pixabay/couleur


Tagovi

Antibiotik Hloramfenikol Mlijeko Zabranjena supstanca


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]