Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nekontrolirani uvoz
  • 18.11.2016. 12:00

Zamrznuto meso iz 1982. stiglo u luku Bar!

Nekontrolirani uvoz uzima danak u zemljama regije. U luku Bar stiglo je zamrznuto meso staro 35 godina, u Hrvatskoj svako malo iskrsne slučaj zaraze salmonelom, u BiH se povlače proizvodi s tržišta...

Foto: bigstockphoto.com,Photosiber
  • 3.409
  • 167
  • 0

Zamrznuto meso iz 1982. godine stiglo je u crnogorsku luku Bar, u susjednoj Hrvatskoj svako malo pronalaze se meso i jaja zaražena salmonelom, s tržišta BiH povlače se proizvodi zbog nedozvoljene količine pesticida i stranih tijela pronađenih u njima...

Što se to uvozi na tržišta regije i kontrolira li itko uvoznike? Pitanje je to koje se nakon silnih naslova nameće svima nama. Posljednje - meso staro 35 godina, nagnalo je Upravu carine Republike Srbije da pojačaju kontrolu i ne dozvole uvoz tog mesa. Svim je carinarnicama naloženo da poduzmu mjere pojačane kontrole, robnog i putničkog prometa sa posebnim akcentom na granične i pogranične prelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prelazima prema Kosovu.

Stati na kraj nekontroliranom uvozu

U Hrvatskoj je zbog jaja zaraženih salmonelom preminuo petogodišnji dječak. Ostatak obitelji uspio je preživjeti trovanje. Tragedija je pokrenula lavinu, no pitanje je što se još krije na policama? Ne samo hrvatskim, dakako. Mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini, na temelju obavijesti Agencije za sigurnost hrane, pojačala su nadzor nad uvozom pošiljki dječjih kašica i sokova. Nadamo se i drugih prehrambenih proizvoda.

Kontrola je pojačana i u našim mljekarama zbog opasnog antibiotika kloramfenikola utvrđenog na dvije farme. Nekontrolirani i enormni uvoz očito je počeo uzimati danak. Hoće li se napokon stati na kraj uvozu svega i svačega - bitno da je jeftino, tek ćemo vidjeti.

Dotad nam ostaje tek vjerovati domaćem proizvodu i okrenuti se domaćim proizvođačima. Onima koji uredno ostaju na margini jer je profit u jeftinom uvozu. Uvozu koji očito ima pogubne posljedice ne samo na domaću ekonomiju. Ugrožava nas životno.

Foto: bigstockphoto.com,Photosiber


Tagovi

Nekontrolirani uvoz Meso iz 1982. Salmonela Zaraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]