Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja piva
  • 19.10.2016. 08:00

Volite pivo? Evo kako da ga sami proizvedete!

Nasuprot industrijskoj sve češće možemo da čujemo za takozvanu proizvodnju "zanatskog" (kraft) piva. Ovakva proizvodnja ostavlja mogućnost pivarima da eksperimentišu sa hmeljom različitih aroma, a uz ozbiljan pristup, rad i ulaganja, mnogi od njih vide šansu za zaradu.

Foto: bigstockphoto.com, Veremeev
  • 506
  • 30
  • 0

Gotovo da nema punoljetne osobe u svijetu i kod nas koja bar jednom u životu nije konzumirala alkoholno piće koje mnogi radije ubrajaju u prehrambene proizvode. Sigurno pogađate, riječ je o njegovom veličanstvu - pivu. U mnogim zemljama ovom piću se pridaje ogroman značaj. Ide se čak i do toga da se stvara kult ispijanja piva, a organizuju se i festivali posvećeni tom piću od kojih je svakako najpoznatiji "Oktoberfest" koji se svake jeseni organizuje u njemačkom gradu Minhenu.

Priprema sladovine

Osnovni sastojci za proizvodnju piva su: ječmeni slad, hmelj, voda i kvasac. Dvije najvažnije faze u njegovoj proizvodnji su pripremanje sladovine i alkoholno vrenje. Ekstrakcijom vrijednih sastojaka slada i hmelja dobija se sladovina. Cilj proizvodnje sladovine je da se nerastvorene materije u sladu pretvore u rastvorni oblik djelovanjem enzima. Pripremanje sladovine obuhvata niz operacija a to su: mljevenje slada, ukomljavanje, kuvanje komine, cijeđenje, ohmeljavanje, hlađenje i na kraju bistrenje sladovine.

Osnovni sastojci za proizvodnju piva su: ječmeni slad, hmelj, voda i kvasac.

U proizvodnji svakog alkoholnog pića, pa naravno i u proizvodnji piva najvažnija faza je alkoholno vrenje. Od toga zavise vrsta i kvalitet gotovog proizvoda. Proces vrenja počinje dodavanjem pivarskog kvasca u sladovinu. U glavnom vrenju veći dio šećera razlaže se do etil-alkohola i ugljen-dioksida, a u naknadnom vrenju fermentiše ostatak šećera, pa se stvaraju buketne materije, a pivo se bistri i zasićuje ugljen-dioksidom. U pivarstvu se uglavnom koriste kvasci donjeg vrenja, prilagođeni alkoholnom vrenju pri niskoj temperaturi sa manjim ili većim stepenom previranja.

Vrste piva prema temperaturi vrenja

Temperatura veoma utiče na ukus piva. Što je hladnije, manja je i količina ugljen-dioksida, pa su time manje izraženi ukus i miris piva. Hladnije pivo utiče na receptore ukusa i mirisa. Pilsneri obično postižu alkoholno vrenje na temperaturi 0°C, lageri na 5-9°C, ejlovi na 7-11°C, stouti na 8-13°C, dok stari ejlovi fermentišu na sobnoj temperaturi. Proces proizvodnje piva je kroz istoriju usavršavan, tako da se danas ovo alkoholno piće masovno proizvodi u mnogim zemljama svijeta. A postoji i takozvana pivarska industrija gdje se u velikim fabrikama pivo masovno proizvodi po najvišim standardima kvaliteta, donoseći proizvođačima ozbiljan profit.

Proizvodnja zanatskog piva ostavlja mogućnost proizvođačima da eksperimentišu sa hmeljom različitih aroma.

Nasuprot industrijskoj sve češće možemo da čujemo za takozvanu proizvodnju "zanatskog" (kraft) piva. Najjednostavnije, riječ je o malim (kućnim) pivarama, koje za razliku od industrijskih plasiraju drugačije i veoma različite vrste piva, pa se to piće nudi u mnogo varijanata po mnogo čemu specifičnih. Tako se proizvode svijetla, tamna i crvena piva, s različitim ukusima - od citrusa, karamele, vanile, čokolade, manga, mandarina, ima ih i klasičnih i malo drugačijih, aromatičnih cvjetnih, laganih, jakih, teških, gorkih, slatkih...

Faze proizvodnje kraft piva

Svaki proizvođač, uz poštovanje pravila i tehnologije proizvodnje, ima i neku svoju recepturu, zahvaljujući kojoj proizvodi sopstveno i prepoznatljivo pivo, a tu je i poneka tajna, koja tom piću daje neobičnu, zanimljivu i drugačiju aromu. Proces proizvodnje zanatskog piva mogli bismo da podijelimo u 4-5 faza. U prvoj fazi se pivski slad, koji je prethodno samljeven, zaliva toplom vodom da bi se iz slada izvukao šećer koji kasnije služi kao hrana kvascu.

Uz ozbiljan pristup, razvoj i ulaganja, mnogi u ovoj proizvodnji vide šansu za zaradu.

Kuvanjem se ti šećeri razgrađuju na malo složenije i jednostavnije, odnosno probavljive kvasce. Kvasac potom treba šećer da preradi u alkohol i ugljen-dioksid. Kada se alkoholno vrenje odnosno fermentacija završi pivo se toči u flaše. Tada ga treba dovršiti fermentacijom u flašama i spremno je za konzumaciju.

Internet značajan izvor informacija i saznanja

U posljednje vrijeme zanatska piva su kod nas u ekspanziji jer zbog sve većeg bogatstva ukusa, dobrog kvaliteta i stalne promocije na festivalima zanatskog piva pronalaze svoj put do radoznalih konzumenata, ali i iskusnih ljubitelja i poznavalaca piva. Premda je kod nas ovakva proizvodnja i dalje u povoju, a zbog nedostatka kvalitetnih sirovina, proizvođači su i dalje prinuđeni na uvoz hmelja i slada. Proizvodnja zanatskog piva ostavlja mogućnost proizvođačima da eksperimentišu sa hmeljom različitih aroma, a uz ozbiljan pristup, razvoj i ulaganja, mnogi od njih vide šansu za zaradu.

Na internetu postoji mnoštvo informacija i video materijala u kojima se objašnjava kako se proizvodi zanatsko pivo, a za one koji žele da se i sami okušaju u proizvodnji ovog alkoholnog pića u svojoj kuhinji evo jednog zanimljivog video uputstva:

Foto: bigstockphoto.com, Veremeev


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Uzgaja se da bi... Više [+]

Tagovi

Festival Alkohol Internet Prehrambena industrija Proizvodnja Profit Alkoholna pića Voda Slad Kvasac Industrijska proizvodnja Zarada Pivo Oktoberfest Priprema Kvalitet Alkoholno vrenje Hmelj Kraft Sladovina Zanatsko pivo Pivare


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.