Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje hrane
  • 15.10.2016. 12:00

Uskoro oznaka originalnosti i geo porijeklo hrane

Na prehrambenim proizvodima uskoro oznake geografskog porijekla i oznake originalnosti!

Foto: Pixabay/LustrousTaiwan
  • 202
  • 8
  • 0

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o davanju ovlaštenja pravnim licima za oblast oznake originalnosti i oznake geografskog porijekla prehrambenih proizvoda i Odluku o visini naknade za postupak registracije oznake originalnosti i oznake geografskog porijekla hrane, koje je predložila Agencija za sigurnost hrane BiH.

Donošenjem ovih odluka omogućava se provođenje Pravilnika o oznakama originalnosti i oznakama geografskog porijekla hrane jer se stvaraju uvjeti da zainteresirani subjekti u poslovanju s hranom u BiH mogu podnijeti zahtjev za registraciju oznake originalnosti, kao i geografskog porijekla hrane te zaštititi, registrirati i s prepoznatljivim oznakama prehrambene proizvode stavljati na tržište.

Iznosi visina naknada

Kao certifikacijska tijela za utvrđivanje usklađenosti proizvodnje, prerade i samog prehrambenog proizvoda sa specifikacijom i za provođenje kontrole nad proizvodnjom, preradom i samim prehrambenim proizvodom, a na osnovu provedenog javnog konkursa, ovlašćuju se Herkon d.o.o. Mostar i Organska kontrola d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad radom certifikacijskih tijela provodi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Istovremeno je utvrđena visina naknada u postupku registracije. Tako naknada za podnošenje zahtjeva za registraciju oznake originalnosti, odnosno oznake geografskog porijekla iznosi 30 KM, koliko košta i upis u registar, dok će se upis novih korisnika registrirane oznake plaćati 100 KM. Naknada za provođenje postupka registracije iznosi 500 KM.

Foto: Pixabay/LustrousTaiwan


Tagovi

Vijeće ministara Geografska oznaka Oznaka originalnosti Hrana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić