Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trošarine
  • 13.08.2016. 18:00

Slovenija smanjila trošarine za 50%

Slovenija uvela manje trošarine za male proizvođače piva, vina i rakije.

Foto: bigstockphoto.com,
  • 393
  • 18
  • 0

Kako bi omogućila veću konkurentnost malih proizvođača piva, vina i alkoholnih pića, slovenska vlada početkom augusta značajno im je smanjila trošarine i omogućila jednostavniji postupak prilikom izvoza, piše SeeBiz.

Privatne mikropivovare u Sloveniji mjesečno proizvedu svega 50 hektolitara piva, što je neznatno u odnosu na domaću industriju piva koju je lani preuzeo Heineken, i samo kapljica u moru domaće potražnje.

No, proizvodnja piva najrazličitijih okusa u domaćoj radinosti više nije stvar samo hobija nego poslovni trend, a više je slovenskih malih pivovara zbog visokih nameta svoju djelatnost prijavilo u susjednoj Austriji. To je spoznala i slovenska vlada pa je malim pivovarama s početkom augusta uobičajene trošarine smanjila za 50%, kako bi ih potaknula na rast i izvoz.

Nova porezna regulativa vrijedi i za male proizvođače rakije i vina, a za pečenje rakije za vlastite i susjedove potrebe, Slovenci više neće kao do sada morati prijavljivati kotlove za kuhanje rakije nego će plaćati paušalnu taksu prema stvarno proizvedenoj količini.

Uz to, malim vinarima je od sada dozvoljeno da prodaju vino u druge članice Evropske unije "s odgodom" plaćanja poreza i trošarine, uz jednostavnu porezentaciju vinarskog ili trošarinskog dokumenta u papirnato ili elektroničkom obliku.

U Sloveniji je trenutačno u funkciji pedesetak mikropivovara i pivoteka. U regijama Dolenjske, Primorske i Štajerske godišnje se u prosječnim vinorodnim godinama proizvede od 80 do 90 miliona litara vina, što uz uvoz, osobito iz Makedonije, zadovoljava domaću potrošnju, a kvalitetnija vina idu u izvoz, male količine flaširanih vina čak u SAD, Japan i Rusiju.

Mali proizvođač piva je onaj s proizvodnjom manjom od 20 hektolitara, a mali proizvođač vina onaj čija godišnja proizvodnja ne nadmaši po volumentu ekvivlentnu količini od 150 litara čistog alkohola po volumenu. Kriteriji za male proizvođače rakije još nisu do kraja precizirani.

Foto: bigstockphoto.com,


Tagovi

Slovenija Trošarine Potražnja Mikropivovare


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."