Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unverpackt
  • 19.10.2015. 08:00

Prvi supermarket koji prodaje robu bez ambalaže

U Berlinu otvoren prvi supermarket koji robu prodaje isključivo u rinfuzi, bez ambalaže.

Foto: Unverpackt
  • 119
  • 7
  • 0

Ambalaža u Europi čini oko 30% otpada, a u SAD-u i 45%. Svaki put kad odemo u prodavaonicu, kupimo gotovo istu količinu otpada kao i proizvoda. Ako se ne reciklira, predstavlja ozbiljan ekološki problem, ali je i industrija vrijedna milijarde eura.

U Belgiji, organizacija Fost Plus koja upravlja sustavom za ambalažu i ambalažni otpad samo je u 2011. godini ostvarila prihod od 128 milijuna eura. Ponovnom upotrebom i recikliranjem ostvaruju se ogromne uštede energije.

Original Unverpackt

Imamo li na umu da je energija vjerovatno najskuplji deficitarni strateški resurs, postaje nam jasna vrijednost otpada. Usporedbe radi, Nijemci recikliraju oko 73% svog ambalažnog otpada, što je među najvišim stopama u Europi. U Europskoj uniji otpad se sve više tretira kao mobilni proizvod sa određenom tržišnom vrijednošću, dakle roba.

Prva trgovina koja prodaje robu bez ambalaže

Neki su se dosjetili i drugačijih rješenja. Original Unverpackt (Original and Unpackaged) je prva u potpunosti ekološki osviještena trgovina, koja je prošle godine otvorena u Berlinu. Sva roba koja se prodaje u toj prodavaonici nema ambalažu. Bez ambalaže su čak i proizvodi poput losiona, šampona i jogurta.

U njihovoj trgovini možete naći sve što i u drugim prodavaonicama, ali proizvodi u Original Unverpackt nemaju tvorničku ambalažu, već se praktično svi prodaju u rinfuzi. Kupac u trgovinu donosi posudu u koju sipa onoliko proizvoda koliko mu treba.

Sara Wolf i Milina Glimbovski

Za one koji nemaju svoja pakovanja, ili su u usputnoj trgovini, u prodavaonici će osigurati neko ekološko pakovanje, odnosno papirnu vreću od recikliranog materijala. Neki tekući proizvodi u trgovini se prodaju u povratnoj ambalaži. Projekt je realiziran zahvaljujući crowdfundingu.

Začetnice ideje Sara Wolf i Milina Glimbovski željele su postići to da njihovi proizvodi budu cjenovno dostupni svim kupcima pa je otklanjanje ambalaže puno pojeftinilo troškove. Uz to, učinile su puno za održivost cijelog koncepta trgovine i prodaje proizvoda.

Foto: Unverpackt


Tagovi

Otpad Industrija Amabalaža Rinfuza Fost Plus Original Unverpackt Ekološka osviještenost Milina Glimbovski Sara Wolf


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer