Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada krompira
  • 21.04.2016. 19:00

Proizvedeni prvi pomfriti u Srebrenici

Fabrika za preradu krompira i pomfrita "Srebreničanka" s probnom bi proizvodnjom trebala da počne u maju. Godišnje planiraju da proizvedu 7.500 tona pomfrita za što im treba 15.000 krompira.

Foto: Srebrenica.gov.ba/Opština Srebrenica
  • 214
  • 8
  • 0

Iako se zvanično trebala otvoriti u martu, fabrika za preradu krompira i pomfrita u Srebrenici "Srebreničanka" s probnom bi proizvodnjom trebala da počne u maju, piše Klix.ba. U toku je eksperimentalna proizvodnja sa šest radnika, a plan je - kad se finalizuju svi radovi na fabrici, da zaposlenje dobije još 47 radnika.

U izgradnju fabrike za preradu krompira i proizvodnju pomfrita "Srebreničanka" investirano je oko 10 miliona KM, a opremu za novoizgrađenu fabriku montirali su kineski stručnjaci.

Za puni kapacitet trebaju 15.000 tona krompira

"Instalisane su dvije proizvodne trake, a eksperimentalnim radom utvrđeno je da proizvodne linije funkcionišu po planu i da se dobija kvalitetan pomfrit", rekao im je savjetnik načelnika srebreničke opštine za privredu Ćazim Salimović dodajući da će zavisno od dinamike pokretanja proizvodnih linija i kapaciteta proizvodnje da popunjavaju ostala radna mjesta.

Stavljanje fabrike u punu funkciju čekaju i proizvođači krompira. Podsjećamo, fabrika je još lani ponudila poljoprivrednim proizvođačima u regiji Birač mogućnost otkupa krompira s ciljem obezbjeđenja sirovina za potrebe te fabrike. Godišnje potrebe za sirovinom u obimu su im od 15.000 tona, a planirana proizvodnja - u punom kapacitetu, je 7.500 tona pomfrita.

Izgradnja fabrike pomfrita u Srebrenici rezultat je saradnje investitora iz Bosne i Hercegovine i njihovih partnera iz Azerbejdžana, gdje će u početku biti plasirana većina proizvedenog pomfrita. No kako BiH uvozi pomfrit iz Nizozemske, Belgije i Njemačke, a u zemljama okruženja nema fabrike za preradu krompira u pomfrit, posla i zarade ne bi smjelo da nedostaje.

Foto: Srebrenica.gov.ba/Opština Srebrenica


Tagovi

Fabrika pomfrita Srebreničanka Eksperimentalni rad Srebrenica Ćazim Salimović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]