Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brčko distrikt
  • 03.12.2016. 15:00

Preventivna kontrola piletine na salmonelu

Veterinarska inspekcija Inspektorata Vlade Brčko distrikta samoinicijativno je poduzela radnje kako bi se spriječio bilo kakav nezakonit promet roba.

Foto: Bigstockphoto/roibu
  • 428
  • 20
  • 0

U vezi s otkrivanjem salmonele u mesu u Hrvatskoj i pojačanim kontrolama, iako nema granične veterinarske inspekcije zbog situacije u okruženju, veterinarska inspekcija Inspektorata Vlade Brčko distrikta BiH samoinicijativno je poduzela radnje na području Distrikta kako bi se spriječio bilo kakav promet roba koje su pod njihovom kontrolom, a nije u skladu sa zakonom.

Senada Garić, voditeljica brčanskog Inspektorata, naglasila je da veterinarska inspekcija Inspektorata Distrikta u skladu s pravilnikom koji je donesen na državnoj razini o ciljevima za smanjenje nazočnosti bakterije - vrsta salmonele (enteritis i salmonela tifimurium) inače vrši uzorkovanje na području Brčko distrikta BiH po planu i to od 2014. godine.

Uzorkovanje u primarnoj proizvodnji

Kako je navela službeno uzorkovanje vrši se u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji stelje na farmama brojlera i farmama kokoši nesilica, a sve s ciljem utvrđivanja nazočnosti bakterije salmonele u tim objektima.

"Uzeto je pet uzoraka pilećega mesa od domaćeg proizvođača iz BiH i dva uzorka iz uvoza. Sve je meso bilo u roku uporabe, pravilno deklarirano i izloženo u propisanim uvjetima na temperaturi od 0 do + 4 stupnja", objasnila je Garić.

Također je dodala da nema mjesta panici naglasivši da veterinarska inspekcija vrši redovite kontrole, što je i dokaz da do sada na području Brčko distrikta BiH nismo imali ovakvih problema, navodi se na stranici Vlade Brčko Distrikta.

Foto: Bigstockphoto/roibu


Tagovi

Salmonela Piletina Brčko distrikt Preventiva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.