Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvođača
  • 04.05.2016. 17:00

Prelevmani na uvoz mesa ili blokada granica!

Ne dođe li do uvođenja prelevmana na uvoz svinjskog mesa u iznosu od 2,5 KM po kilogramu na period od 200 dana, poljoprivrednici će 25. maja blokirati granične prijelaze.

Foto: tpsdave/Pixabay
  • 318
  • 14
  • 0

Ne dođe li do dogovora s Ministarstvom vanjske trgovine oko uvođenja prelevmana na uvoz, poljoprivrednici iz FBiH i RS 24. maja će blokirati granične prijelaze za uvoz svih poljoprivrednih proizvoda iz EU i zemalja CEFTA sporazuma. Kako pišu nezavisne.com, za početak traže uvođenje prelevmana na uvoz svinjskog mesa u iznosu od 2,5 KM po kilogramu na period od 200 dana,

Svinjsko meso kao presedan

Kako je naveo Dragan Pavlović, predsjednik Koordinacije udruženja poljoprivrednika u FBiH, svinjsko meso treba da bude presedan i ide prvo, a potom se ide na uvođenje prelevmana, odnosno zaštitnih mjera za juneće meso i biljnu proizvodnju.

"Očekivali smo da će to sa svinjskim mesom ići od početka maja, ali još razgovaramo. Imali smo dobre odgovore od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ali ne znamo šta je sad s tim. Navodno EU nudi u 2017. godini bespovratna sredstva kao pomoć poljoprivredi da mi pustimo tradicionalnu trgovinu i pod uvjetom formiranja ministarstva poljoprivrede na državnom nivou", rekao im je Pavlović.

Uvoz drastično porastao

Uvoz svinjskog mesa, naglasio je, drastično raste. U 2011. godini iznosio je 11 miliona KM, a 2015. godine oko 75 miliona KM. Najveći problem imaju u novembru jer je tada glavna svinjokolja, a uvozi se stotine tona svinjskog mesa. Traženih 200 dana, smatraju, pokrilo bi taj kritični period.

Strpljenja više nemaju ni u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Nezadovoljni su zbog izvoza junetine u Tursku, neuvođenja plavog dizela i dogovorima BiH i EU u vezi sa adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Nemamo više strpljenja ni finansijske mogućnosti da se natežemo s političarima", rekao je za nezavisne.com Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Foto: tpsdave/Pixabay


Tagovi

Prelevmani Prevelik uvoz Protest Mirko Šarović Dragan Pavlović Stojan Marinković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]