Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođači bezalkoholnih pića
  • 28.10.2016. 12:00

Porez na šećer ne uklanja problem gojaznosti

Sva hrana sadrži kalorije i niti jedna namirnica sama za sebe nije krivac za pojavu pretilosti i prekomjerne težine, kažu iz Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda Vanjskotrgovinske komore BiH.

Foto: Bigstockphoto/defotoberg
  • 125
  • 5
  • 0

Grupacija proizvođača bezalkoholnih pića i voda Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine podržala je stav Međunarodnog vijeća udruženja industrije bezalkoholnih pića upućen tehničkoj komisiji na Izvještaj o fiskalnim politikama u vezi sa ishranom i prevencijom neprenosivih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije.

Domaća prehrambena industrija i Grupacija proizvođača bezalkoholnih pića BiH podržava sve napore, pa i one Svjetske zdravstvene organizacije u vezi rješavanja i suzbijanja globalne epidemije gojaznosti. Smatraju međutim, da posebno oporezivanje određene hrane nema pozitivan učinak na rješavanje ovog kompleksnog pitanja i istovremeno ugrožava pojedine industrije i radna mjesta.

Posebni porezi na određenu hranu

Čitav je niz studija, kažu, koje potvrđuju stajalište poput Izvještaja McKinsey Global Instituta iz 2014. u kome je istaknuto kako su se posebni porezi pokazali kao najmanje efikasna mjera za smanjenje prekomjernog unosa kalorija. Iskustva zemalja koje su uvele posebne poreze na određenu hranu pokazala su da oni, osim što ne rješavaju problem gojaznosti i rezultiraju gubitkom radnih mjesta dodatno pogoršavaju socijalni status siromašnijih građana koji najveći dio primanja odvajaju za hranu.

"Brojne studije koje se provode u Meksiku, koji je 2014. uveo poseban porez na šećer pokazuju da je nakon njegova uvođenja prosječan energetski unos smanjen za svega 6-10 kalorija što je tek 0.5% ukupnog prosječnog dnevnog kalorijskog unosa tamošnjih stanovnika. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, građani Meksika dnevno unose prosječno 3 024 kalorije. Istovremeno je ugašeno 10.000 radnih mjesta" navodi kao primjer Haris Muslić, potpredsjednik UO Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića VTK/STK BiH.

Potrebno zajedničko djelovanje

Industrija preduzima čitav niz aktivnosti kako bi pridonijela rješavanju ovog problema. Na primjer, proizvođači sokova i slatkiša već godinama kontinuirano šire ponudu proizvoda s manje šećera i kalorija te uvode manja pakovanja kako bi se i na taj način olakšala kontrola unesenih kalorija. Tome pomažu i vidljivo istaknute energetske vrijednosti na svim proizvodima.

"Sva hrana sadrži kalorije i niti jedna namirnica sama za sebe nije krivac za pojavu pretilosti i prekomjerne težine. Za njihovu uspješnu prevenciju i suzbijanje ključno je osvijestiti i educirati građane o važnosti raznovrsne prehrane kao i ravnoteži unesenih i potrošenih kalorija. Na tome i na promjeni loših prehrambenih i životnih navika koje vode prekomjernoj težini zajednički trebaju raditi vlade, industrija, znanstvena zajednica i nevladine organizacije", zaključuje Grupacija proizvođača bezalkoholnih pića i voda Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Foto: Bigstockphoto/defotoberg


Tagovi

Vanjskotrgovinska komora Grupacija Proizvođači Bezalkoholna pića Posebni porezi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]