Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasipanje hrane
  • 12.02.2017. 12:00

Poljoprivrednici doprinose smanjenju bacanja hrane

Pitanje bacanja hrane je pitanje morala jer "svako smanjenje bacanja hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida i gnojiva".

  • 516
  • 67
  • 0

Zastupnici u Europskom parlamentu osvrnuli su se na Inicijativu o učinkovitoj uporabi resursa - smanjenju rasipanja hrane, poboljšanju sigurnosti hrane na raspravi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Pitanje bacanja hrane je pitanje morala jer "svako smanjenje bacanja hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida i gnojiva".

Kućanstva najviše bacaju hranu

Upozorili su i kako prema nekim procjenama kućanstva najviše doprinose rasipanju hrane u EU s čak 53%, zatim slijedi prerada s 19%, sektor usluživanja hrane pridonosi s 12%, primarna proizvodnja s 10%, a trgovina na veliko i malo s 5%.

"Svaki kilogram voća i povrća koje je stradalo od elementarne nepogode, ali i zbog primjerice ruskog embarga, predstavlja gubitak ulaganja i prihoda za poljoprivrednika koji ne proizvode da bi poslije uništavali prinose, već kako bi od njihove prodaje na tržištu mogli i živjeti", složili su se zastupnici.

Kratki lanci opskrbe

Potrebno je podržati one metode smanjenja rasipanja hrane koje su se dosad pokazale učinkovitima, poput lokalne prodaje hrane i kratkih lanaca u opskrbi hranom te uspješne promotivne edukativne kampanje koje djecu od najmanjih nogu uče konzumiranju zdrave, svježe i lokalno proizvedene hrane, ali i sheme dostave mlijeka, svježeg voća i povrća.


Tagovi

Europski parlament Rasipanje hrane Gubitak


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."