Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola hrane
  • 29.06.2016. 18:00

Počela kontrola rezidua pesticida u hrani!

Agencija za sigurnost hrane provodi Program kontrole rezidua pesticida u i na hrani biljnog porijekla u BiH za 2016. godinu.

Foto: Easy Health Options
  • 317
  • 24
  • 0

BiH je sigurnost hrane podigla na novu razinu. Naime, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u suradnji s nadležnim entitetskim, kantonalnim, gradskim, općinskim, te inspekcijskim organima Brčko distrikta BiH u periodu od 01.06.-15.10.2016. godine provodi Program kontrole rezidua pesticida u i na hrani biljnog porijekla u BiH za 2016. godinu.

Na ovaj način žele se zaštiti zdravlje potrošača od hrane koja na njih može imati posljedice. Cilj je laboratorijskim analizama provjeriti odgovara li hrana važećim propisima. Kako je navedeno iz Agencije za sigurnost hrane provjerit će se subjekti koji vrše otkup, preradu, uvoz ili izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Laboratoriji dobro opremljeni

"Primjena fitofarmaceutskih sredstava, koja su odobrena za korištenje u skladu s važećim propisima u Bosni i Hercegovini i dobrom poljoprivrednom praksom (GAP) neće dovesti do prekoračenja maksimalno dozvoljenog nivoa rezidua pesticida u hrani niti će imati štetne posljedice po zdravlje potrošača. Stoga preporučujemo subjektima u poslovanju sa hranom, koji su prema Zakonu o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 50/04) odgovorni za zdravstvenu ispravnost hrane koju stavljaju na tržište, da se striktno pridržavaju važećih propisa i dobre poljoprivredne prakse, koja podrazumijeva nacionalno preporučenu, dopuštenu ili registriranu sigurnu upotrebu sredstava za zaštitu bilja u stvarnim uvjetima u bilo kojoj fazi proizvodnje, skladištenja, prijevoza, distribucije i prerade hrane", rečeno je iz Agencije za sigurnost hranu.

Bit će uzeto 10 vrsta voća i povrća koji će se analizirati na 190 aktivnih materija, te je planirano obavljanje preko 25 tisuća laboratorijskih analiza. Kako bi se kontrole obavile na najbolji moći način, laboratorijima u BiH putem IPA projekta 2008 Agencija je osigurala i dodijelila opremu za analize rezidua pesticida, čija je tržišna vrijednost oko 300.000 eura.

"Također su u proteklom periodu kontinuirano provođene teoretske i praktične obuke predstavnika laboratorija i nadležnih inspekcijskih organa, a trenutno se uz podršku TAIEX-a u Bosni i Hercegovini održava ekspertska misija o laboratorijskim analizama pesticida i kontaminanata u hrani", rečeno je iz Agencije. Ostaci pesticida u hrani štetni su po zdravlje čovjeka, te je zbog toga potrebno redovito i svakodnevno vršiti kontrolu hrane.

Prethodne analize rezidua pesticida u BiH su pokazale kako ovdašnji potrošači nemaju razloga za strah.

Dosadašnje analize vrlo dobre

"Plan praćenja rezidua pesticida u i na hrani u Bosni i Hercegovini je proveden i u 2015. godini, te u 2014. godini kada su analizirani uzorci s područja koja su bila zahvaćena poplavama. U svim analiziranim uzorcima voća i povrća (100 uzoraka u 2015. i 154 uzorka u 2014. godini), utvrđena nivo rezidua pesticida bila je u dozvoljenim okvirima, što znači da nije bilo rizika po zdravlje potrošača. Pored toga, na osnovu podataka o analizama hrane koje Agenciji dostavljaju laboratorije, u Bosni i Hercegovini su u 2015. godini urađene laboratorijske analize 533 uzorka voća i povrća na prisustvo rezidua pesticida", rečeno je iz Agencije.

Baš kao ni bh. građani, Europljani također nemaju razloga za strah kad je u pitanju sigurnost hrane.

Prema istraživanju Europskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA) koji je proveden u 29 europskih zemalja, čak 97% uzoraka bilo je unutar propisanih maksimalno dozvoljenih nivoa rezidua pesticida. Istraživanje je pokazalo kako ostaci kemijskih tvari u hrani nisu predstavljale dugoročni rizik za zdravlje potrošača.

Foto: Easy Health Options


Tagovi

Hrana BiH Kontrola Agencija za sigurnost hrane Analiza Rezidua pesticida Pesticidi Laboratorij Zdravlje Potrošači


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.