Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište šećera
  • 09.10.2016. 17:00

Očekuje se veća cijena šećera u EU

Smanjen obim proizvodnje, uvoz i zalihe podržavaju povećanje cijene šećera u EU. Nakon izuzetno bogatog prinosa šećerne repe u sezoni 2014/15. Evropska unija je značajno ograničila proizvodnju u 2015/16.

  • 184
  • 8
  • 0

Smanjen obim proizvodnje, uvoz i zalihe podržavaju povećanje cijene šećera u EU. Nakon izuzetno bogatog prinosa šećerne repe u sezoni 2014/15. Evropska unija je značajno ograničila proizvodnju u 2015/16. Površine šećerne repe su smanjene za 13% i u kombinaciji sa smanjenim prinosom slatkog korijena, uzrokovalo je da se u godinu dana smanji proizvodnja šećera za 24%. Dodatno, uvoz u 2015/16 je ispod višegodišnjeg proseka, pogotovo iz EPA/EBA država.

Prekid "jaza" između cijena u svijetu i Evropskoj uniji odrazio se na cijenu London bijelog šećera N˚5, koja je u proljeće 2016. nadmašila prosječnu cijenu šećera iz Evropske unije. To se nije dogodilo još od proizvodne sezone 2011/12.

Smanjene zalihe šećera

Smanjena proizvodnja, kombinovana s uvozom u manjem obimu i stabilnom potrošnjom, dovela je do smanjenja zaliha šećera. Od finalnih zaliha u količini 3,9 miliona tona u septembru 2015. u istom periodu ove godine zalihe šećera su procijenjene na 1,2 miliona tona. Niska dostupnost šećera na tržištu EU dovodi do značajnog povećanja spot cijena za neugovoreni šećer tokom posljednjih mjeseci. Evropska unija prati prosjek cijene bijelog šećera koja je nastavila trend rasta dostigavši 437 evra po toni u junu. To je za 5,6% veća cijena nego u junu 2015, i na najvećem je nivou od novembra 2014. godine.

U proizvodnji, očekuje se povećanje u posljednjem kvartalu sezone 2016/17

Evropska unija očekuje u 2016/17 proizvodnju šećera 16,9 miliona tona što jeste povećanje za 14% u odnosu na 2015/16 ali je ispod petogodišnjeg prosjeka. Prinos šećerne repe je nepromijenjen, 73 tona po hektaru, što je petogodišnji prosjek. Proizvodnja šećerne repe je bila predviđena na 110 miliona tona, više za osam% u odnosu na 2015/16,

Konačna proizvodnja šećera je i dalje neizvjesna kao i prinos šećerne repe, a posebno sadržaj šećera. To može još da se promijeni na kraju 2016 kalendarske godine. Dok su na prinos šećerne repe u državama koje se nalaze u takozvanom pojasu šećerne repe, na primjer Francuska, Holandija, Belgija i Ujedinjeno Kraljevstvo, negativno uticali vlažni uslovi u proljeće, letnje vrijeme je doprinijelo da se to nadoknadi kako u većem prinosu tako i sadržaju šećera. Međutim, sadašnji vremenski uslovi otežavaju vađenje šećerne repe. U nekim državama, kao što je Poljska, projekcije prinosa ukazuju da će biti dobra kampanja ali uticaj hladnoće i kiše su uvijek rizični na kraju vegetacije.

Realne osnove za jaku cijenu šećera u narednoj godini

Na svjetskom nivou,očekuje se da će 2016/17 tržišna godina biti druga u proizvodnom deficitu, uz očekivanje da če potrošnja rasti brže nego snabdjevanje. To će rezultirati smanjenju rezervi u svijetu i učiniti sektor manje agilan da odgovori na moguće nepovoljne događaje u bliskoj budućnosti, a može uticati na povećanje cijene šećera u narednim mjesecima i kampanji.


Izvori

Agri EU


Tagovi

Šećer Cijena


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]