Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanjskotrgovinska komora
  • 25.07.2016. 18:00

Nova pravila za izvoz hrane iz BiH u SAD

Američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA) propisala je nova pravila koja trebaju poštovati izvoznici pića i hrane iz BiH u SAD.

Foto: kondor
  • 316
  • 14
  • 0

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava sve privrednike koji izvoze prehrambene proizvode u SAD ili su iz drugih razloga zainteresovani sa propise iz ovog sektora, da je američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA) propisala nova pravila koja trebaju poštovati izvoznici pića i hrane iz BiH u SAD.

Usuglašavanje pravila

Informaciju je dostavila Ambasadi BiH u Vašingtonu kompanija "Registar Corp", koja pomaže proizvođačima i izvoznicima iz BiH u dobijanju saglasnosti od Agencija za hranu i lijekove SAD.

Radi se o sljedećih nekoliko usaglašavanja čiji je krajnji rok u 2016. godini:

Novi zahtjevi u etiketiranju do 26. jula

FDA je nedavno finalizirala dva nova pravila koja se tiču značajnih promjena u nutritivnim tablicama na etiketama za hranu, napitke i prehrambene suplemete. Greške u etiketama su jedan od glavnih uzroka u zadržavanju izvoza. Bh kompanije bi trebale pregledati sve svoje etikete kako bi procijenile njihovu usklađenost i trebale bi izmijeniti etiketiranje, odnosno ispoštovati zahtjeve za dodatnim tehničkim i drugim informacijama. Rok za dovršavanje ovog posla je dvije godine počevši od 26. jula 2016.

Novi propisi za preventivnu kontrolu hrane namijenjene ishrani ljudi: 17. septembar

2011. godine FDA Zakon o modernizaciji sigurnosti hrane (FSMA) zahtijeva da većina registrovanih objekata za proizvodnju hrane napiše i primjeni Plan o sigurnosti hrane do septembra ove godine. Iako mnogo proizvođača ima programe sigurnosti hrane kao što su HACCP, ISO 22000 ili BRC, pisanje i primjena FDA plana sigurnosti hrane je novi i drugačiji zahtjev.

FDA zahtjev za obnavljanjem registracije objekta za proizvodnju hrane 1. oktobar

Zakon o modernizaciji sigurnosti hrane takođe zahtijeva da prehrambeni objekti obnove svoju registraciju kod FDA u periodu između 1. oktobra 2016. godine i 31. decembra 2016. godine. Pošiljkama iz BiH može biti odbijen ulaz u SAD ako povezani objekat za proizvodnju hrane nije pravilno obnovio registraciju.

Ako izvoznici iz BiH imaju pitanja o iznad pomenutim zahtjevima, Registar Corp. može pružiti podršku na sljedeći način:

  • Pregledati i redizajnirati etikete u skladu sa novim zahtjevima FDA u etiketiranju;
  • Kreirati ili pregledati Plan sigurnosti hrane i dokumentaciju o sigurnosti hrane kako bi osigurali usklađenost;
  • Pravilno obnoviti FDA registraciju objekta za proizvodnju hrane i poslužiti kao zastupnik (posrednik) u SAD za komunikaciju sa FDA.

Za više informacija možete koristiti "Live Help" na web stranici registrarcorp.

Foto: kondor83/Bigstockphoto


Tagovi

Vanjskotrgovinska komora Kontrola hrane Izvoz Novi pravilnik SAD


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]